Министерският съвет одобри проект на Меморандум за разбирателство между правителството и „Биовет” АД за изпълнение на инвестиционен проект. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет и уточниха, че той предвижда изграждането на завод за производство на лекарствени вещества за хуманната медицина и фуражни добавки. 

 

Заводът ще бъде изграден върху терен на инвеститора в Пещера, като сумата, вложена в проекта, възлиза на 293 374 000 лева. Строителството се очаква да започне през март 2020 г. 


 

Инвеститорът ще ползва насърчителни мерки, свързани със сроковете и предоставяне на административно обслужване от съответните администрации, както и придобиване на ограничени вещни права върху имоти по реда на Закона за насърчаване на инвестициите, съобщиха още от Министерски съвет. И допълниха, че над 90% от произвежданите продукти в българския завод ще се продават на световните пазари. 

 

Новият проект ще даде работа на близо 100 души. Изграждането на завода е част от инвестиционния проект на компанията „Хювефарма“, която е основен акционер в „Биовет“. Тя има за цел създаване на два нови завода за ветеринарни продукти в страната. Второто предприятие ще бъде изградено в Разград и в него ще се произвеждат ветеринарни ваксини, съобщава Investor.bg.

NEWS_MORE_BOX

 

Още през февруари миналата година, Кирил Домусчиев, който е изпълнителен директор на „Хювефарма“ обяви пред Bloomberg TV, че близо 150 млн. евро ще бъдат вложени в строежа на новия завод в Пещера, като част от парите ще дойдат от банков кредит. Компанията е поискала 100 млн. евро финансиране по плана "Юнкер" и към настоящия момент вече има одобрен договор.