Правителството отпусна 46,4 млн. лева за закупуването на допълнителни количества от ваксината срещу Ковид-19 на Pfizer – BioNTech. Със средствата ще бъдат осигурени още над 1,5 млн. дози от нея.

 

Ще продължи и изплащането на допълнителните 1000 лева месечно за медицинския и немедицинския персонал на първа линия в борбата с Ковид-19, в случай, че срокът на извънредната епидемична обстановка се удължи след 30 април.


 

Подсигурени са и средства за излащането на 10 лева за всяка поставена ваксина срещу Ковид-19.

 

В началото на април директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов съобщи, че България ще получи общо 3,2 млн. дози от иРНК ваксините на Pfizer – BioNTech и Moderna през второто тримесечие.

 

Той уточни, че количеството на иРНК ваксините ще надвиши това на векторните ваксини, каквито са ваксините на AstraZeneca и Johnson and Johnson.

 

Към момента масовата имунизация в страната се извършва единствено с ваксината на AstraZeneca поради липса на иРНК ваксини. Семейните лекари обаче обявиха през март, че повечето им пациенти биха желали да получат иРНК ваксина.

 

Междувременно националният ваксинационен щаб реши ваксината на AstraZeneca да се прилага с повишено внимание при жени под 60-годишна възраст и да не се използва при жени с повишен риск от тромбоза.

 

Миналата седмица Европейската комисия (ЕК) реши да предостави на България над 1,2 млн. ваксини на Pfizer-BioNTech допълнително до края на юни, в рамките на механизма за съпричастност. Причината за това стана недостигът на ваксини и бавните темпове на ваксиниране в страната.

 

Към днешна дата реимунизирани срещу Ковид-19 у нас са близо 108 000 души, а общо поставените ваксини са малко над 533 хил. дози.

 

По данни на здравното министерство, България е поръчала близо 3,9 млн. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, 500 хил. дози от ваксината на Moderna, 4,5 млн. дози от AstraZeneca, 2 млн. от еднодозовата ваксина на Johnson and Johnson, 1 млн. от CureVac , 4,65 млн. от Sanofi и 1,55 млн. от NovaVax.