Правителството отпусна 125 млн. лв. допълнително на днешното си заседание с цел осигуряване на ваксини срещу Ковид-19.

 

С тях сумата, похарчена досега от бюджета за ваксини срещу коронавируса, става 305 млн. лв.


 

 „С тези 125 милиона лева, общо 305 милиона лева са дадени от парите на българските данъкоплатци за ваксини. Ваксините са безплатни и се слагат само при желание от страна на всеки българин“, посочи премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНТ.

 

Той припомни, че ваксините са одобрени от Европейската агенция за лекарства и Европейската комисия.

 

По време на правителственото заседание министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов информира, че ваксинацията върви по план и вече са ваксинирани 3844 души в цялата страна.

 

„Във всички области на страната е направена организация за ваксинирането на медицинския персонал на първа линия“, посочи министър Ангелов.

 

Министерството на здравеопазването ще стартира информационна кампания, за да може всеки български граждани да бъде осведомен за процеса на ваксинирането.

 

Очаква се в началото на следващата година в България да пристигне следващата пратка ваксини, за което е създадена необходимата организация.

 

Междувременно 25 медици от Спешната помощ в София получиха първите дози от ваксината Pfizer-BioNTech.

 

Над 2000 медици са получили първата доза на ваксината за четирите дни от началото на кампанията.

 

Страната е разделена на 6 ваксинационни области, съгласно Националния имунизационен план. Ваксинацията започна на 27-ми декември и в рамките на три дни всички ваксини от първата доставка бяха разпределени в страната.

 

160 флакона от ваксините пристигнаха вчера във Велико Търново и 120 от тях веднага отпътуваха за Плевен, Ловеч, Габрово и Русе. Така официално символичното количество от ваксините, които страната ни получи, са изцяло разпределени.

 

"Голямото разгръщане на ваксинирането като процес и като кампания и информационна такава, ще започне не по-рано от средата на януари", уточни министърът на здравеопазването.

 

Ваксините от първата доставка няма да стигнат за всички медици, изявили желание да се имунизират. Всъщност, по-голямата част ще трябва да изчакат до следващата доставка на Pfizer.

 

Засега в Изпълнителната агенция по лекарствата има докладвана само една негативна реакция след поставяне на ваксина - зачервяване на мястото на приложение.