Над 22,2 млн. лв. отпуска правителството за инвестиционните проекти на държавното дружество на "Бул Био".

 

То се занимава с разработката на лекарствени продукти и медицински изделия, които се изнасят в над 100 страни по света.


 

Проектите включват изграждане на допълнителна производствена линия за БЦЖ ваксина. За нея ще бъдат отпуснати 10,8 млн. лв.

 

Над 7 млн. лв. са отпуснати за реновация на лаборатория за производството на човешки кръвни продукти.

 

Отделно 4,2 млн. лева ще се предоставят за възстановяване на производствoто на антитоксични серуми от животинска плазма от коне.

 

„Средствата ще отидат по тези направления в "Бул Био", за да знаят българите, че сме инвестирали в създаването на ваксини. България произвежда не само ваксини, но и антитоксични серуми и всичко останало за огромен брой държави по света“, отбеляза по време на правителственото заседание министър-председателят Бойко Борисов.

 

Държавното дружество „Бул Био“ произвежда българска БЦЖ ваксина от 1957 година насам. То е единственият български производител на ваксини, имуностимулатори, лекарства против алергии и лекарствени изделия, получени от човешки и животински белтъци.

 

В хода на заседанието министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов отбеляза, че изпълнението на плана за ваксинация върви по график и се изготвят списъците за имунизации на групите, работещи на първа линия с Ковид-19.

 

Министърът очаква първите доставки на ваксина у нас да са в началото на месец януари 2021 г.

 

„Изготвят се списъците на медиците на първа линия, които ще попаднат в обхвата на първа фаза на ваксинирането, подготвена е системата за посрещане на първата ваксина. Теоретично очакваме тя да дойде в началото на януари, тъй като до края на годината е срокът, в който Европейската агенция по лекарствата трябва да даде своето становище, на чиято база Еврокомисията да вземе решение за издаване на разрешително“, посочи здравният министър, цитиран от БНР.

 

Правителството отпусна и средства за апаратура и ремонти в УМБАЛ „Св. Анна“, 1 млн. лв. за Клиниката по кардиология и половин милион лева за Акушеро-гинекологичното отделение в Габровската болница.