Министерският съвет одобри издаването на електронни направления и електронни рецепти от личните лекари.

 

Това стана възможно след внесена поправка в Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ.


 

Решението идва в отговор на исканията, които Българският лекарски съюз (БЛС) постави многократно пред Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и пред кабинета през последните няколко месеца.

 

Електронни направления и рецепти ще се издават при извънредно положение или извънредна епидемична обстановка. При тях няма да е необходим физически преглед при личните лекари, а само телефонен разговор, предава БНТ.

 

„Електронните направления ще бъдат достъпни в специализирания медицински софтуер на изпълнителите на медицинска помощ, сключили договор с НЗОК“, уточни здравният министър Костадин Ангелов.

 

Процедурата по електронното изписване на лекарствени продукти, на медицински изделия и на диетични храни за специални медицински цели ще бъде същата.

 

Министърът на здравеопазването ще работи в тясна връзка с лекарите, за да се координират по възможно най-добрия начин мерките и усилията за овладяване на коронавируса.

 

Лекарите ще играят ключова роля и в предстоящата разяснителна кампания за ваксините срещу Ковид-19, подчерта здравният министър.

 

Междувременно стана ясно, че 50 милиона лева ще бъдат разпределени между болниците, които вече са отделили повече от половината от леглата си за лечение на пациенти с Ковид-19.

 

От средствата ще могат да се ползват и лечебните заведения, които ще предприемат тази мярка.

 

Допълнително са осигурени още 15 милиона лева за закупуването на бързи антигенни тестове.

 

Те ще се предоставят на регионалните здравни инспекции за осигуряване потребностите на всички центрове за спешна медицинска помощ, филиалите за спешна помощ, Ковид звената в диагностичните центрове и лечебните заведения в цялата страна.

 

Бързите антигенни тестове ще са безплатни и за хората със симптоми, отишли за преглед в новоразкритите към болниците пунктове за тестване.

 

Кабинетът отпусна и 35 милиона лева за ремонти, оборудване и апаратура в болници в столицата и в страната.