Частните линейки, които работят извън обхвата на Спешната медицинска помощ, ще бъдат вписани в специален регистър и също ще подлежат на контрол от държавата.

 

Това предвиждат промени в Закона за автомобилните превози, внесени от Обединени патриоти, предава Dnes.bg.


 

В България все още няма наредба, регулираща превоза на болни и ранени, извън обхвата на спешната помощ.

 

В момента е регулирана само спешната помощ. Всички останали "линейки", извън нея нямат законово право да извършват такава, но го правят без никакъв контрол.

 

От НФСБ посочват, че в Интернет съществуват над 100 сайта, предлагащи този вид услуги, и всички те работят в сивия сектор.

 

Направената проверка показва, че нелегалните линейки в страната надхвърлят 180, а само в София те са 55. От НФСБ  посочват фрапиращи случаи за липса на отговорност и контрол, в които има починали хора и редица злоупотреби.

 

Промените предвиждат "Автомобилна администрация" да води и поддържа регистър на лицата, превозващи болни и ранени. Предвиждат се и редица изисквания, като задължително наличие на професионално компетентни лица - медицински екипи, технически лица, диспечерски пункт, експлоатационен център, въвеждане на задължителни застраховки и изисквания за финансова стабилност.

 

Според Иван Димитров от Федерация "Български пациентски форум" частните линейки обикновено осигуряват спешен превоз до болнично заведение, но има и такива, които предоставят фалшива медицинска помощ, без да имат правото за това.

 

Появата на частните линейки е закономерна последица от недостатъчната бързина на Спешната помощ, но и на невъзможността телефон 112 да покрие нуждите на населението, посочи той пред телевизия Bloomberg TV Bulgaria.

 

По думите му в случай на нередност е почти невъзможно да бъдат сезирани съответните правоприлагащи органи, тъй като фалшивият медицински екип не издава касова бележка или фактура за предоставената услуга.

 

Той посочва, че обикновено незаконните услуги на фалшивите линейки варират между 500 и 1000 лева. Спрямо другите европейски страни спешен превоз с линейка без екип и оборудване не би трябвало да струва повече от 50 лв, допълва той.