Алея на здравето ще бъде изградена от софийския квартал „Люлин” до град Банкя. Тя ще бъде свързана с две туристически пътеки, които вече съществуват – от Банкя до с. Михайлово и от въпросното село до Люлин планина.

 

Така жителите на София ще имат достъп до възвишенията. Идеята е на депутата от ГЕРБ Красимир Велчев и вече е съгласувана с кмета на София Йорданка Фандъкова, както и с главния архитект Петър Диков, съобщава "Монитор".


 

Алеята на здравето ще преминава успоредно на стария път до Банкя, но ще бъде достатъчно отдалечена от него, за да не дишат разхождащите се изпарения.

 

Районът е изключително живописен, като пътеката ще преминава точно до река Банска. Тя вече е чиста и в нея има дори риба, след като в района бе изградена канализация. Около алеята ще бъдат разположени беседки и пейки за отдих.

NEWS_MORE_BOX

 

Планира се по трасето да бъде поставено соларно осветление.

 

То ще се зарежда със слънчева енергия и ще може да свети до първите часове след полунощ. Идеята за това е на главния архитект.

 

Алея на здравето хрумва на Велчев, след като София е избрана за Европейска столица на спорта за 2018 г. Според него трябва да се инвестира именно в такива проекти – за масов спорт. На новата алея ще бъдат разположени пунктове за наемане на велосипеди.

 

Пътят между Банкя и квартал „Люлин” с колело ще може да се взема за около 30 минути, а разстоянието е около 6 километра.

 

Още не е ясно колко ще струва изграждането на алеята, но това ще се изясни при представянето на проекта. Сумата обаче едва ли ще бъде висока, защото под трасето наскоро е изградена канализация и е валирано.