От Центъра по биотехнологии към Министерството на науката и техниката на Китай обявиха, че препаратът против грип „Фавипиравир“, известен и като „Авиган“, е показал клиническата си ефективност при лечение на заболяване, предизвикано от новия вид коронавирус. Информация за това съобщи ръководителят на Центъра по биотехнологии към Министерството на науката и техниката на Китай Чжан Синмин. Според него медикаментът вече е преминал клиничните тестове, които са показали добра ефективност в лечението на коронавируса.


Пациентите, третирани с този препарат, са се излекували по-бързо, състоянието на белите им дробове се е възстановило значително по-бързо, отколкото при останалите. Той е одобрен за продажба в Япония през 2014 г. и до момента няма данни за странични ефекти.


Така ли е наистина?„Това лекарство не е ново, ползва се за лечение на грип и редица РНК-ови вируси. Мисля, че някой от препаратите за Хепатит C ще е ефикасен и за лечение на коронавируса. Има и друго, много по-ново лекарство - японско, сигурно ще се чуе и за него“, каза в студиото на „Денят ON AIR“ вирусологът проф. д-р Златко Кълвачев.


По-рано председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. д-р Венцислав Мутафчийски отказа коментар по темата. „Трябва съвсем точно да се прецени дали е така и ако е така, ще направим постъпления да го закупим“, бе лаконичният му отговор.


Според проф. д-р Кълвачев е дошъл моментът да научим урока си по трудния начин. „Знаем, че инкубационният период за коронавируса е между 2 и 22 дни, повече от този на грипа. Знаем, че клиничните прояви в първите дни не се различават от тези на грипа. В тежките форми имаме прояви на пневмония“, обясни той в ефира на Bulgaria ON AIR. 


Вирусологът изрази мнение, че бързите тестове е добре да са широко разпространени, но става въпрос и за антигенни тестове, които засега липсват на пазара. „В момента се предлагат бързи тестове за откриване на антитела", отбеляза вирусологът.