Преди седмица от Синдиката на българските медицински специалисти заявиха, че готвят пореден Национален протест на 1 март. Недоволството на медицинските сестри ще бъде пред спешната болница „Пирогов“ в София и ще завърши с шествие пред Министерски съвет, съобщи тогава Мая Илиева пред БТА.


Мястото не е избрано случайно – протестът ще бъде в знак на солидарност към колегата им Бойка Анастасова, която по думите на медицинските сестри, е била дисциплинарно наказана за участието си в протест на 15 декември.


Днес от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” изпратиха своя позиция по казуса, която публикуваме без редакторска намеса.„В медийното пространство се появи информация, че в Университетската многопрофилна болница за активно лечение и Спешна медицина „Н. И. Пирогов” ЕАД се налага дисциплинарно наказание на наша колежка. Като повод се изтъква несъществуваща причина. Това обаче се ползва за мотив Синдикатът на българските медицински специалисти да започне свой протест, насрочен за 1 март 2020 г.”.


В тази връзка Съветът на специалистите по здравни грижи в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”ЕАД се събра и обсъди случващото се. Проведохме допитване и получихме и подкрепата на голяма част от останалите колеги, които са специалисти по здравни грижи. Като се обединихме, че:

 

 - Колегата Бойка Анастастасова е наказана със „забележка”, не заради участие в протест, а тъй като си е позволила да използва логото и името на болницата, без да има право на това, както и да говори от името на всички специалисти по здравни грижи от „Пирогов”, без да е упълномощена да ни представлява. 

 

 - Ето защо заявяваме, че не сме съгласни фактите да бъдат изопачавани и представяни по толкова некоретен начин. 

 

 - Не сме съгласни името на „Пирогов” и специалистите по здравни грижи, работещи в него да бъдат използвани, за да се популяризират чужди идеи и цели.


Припомняме, че постигнатите резултати в Колективния трудов договор в голямата си част покриват, а в друга надминават условията на отрасловото споразумение в здравеопазването“.