От началото на епидемията с коронавируса у нас аптеките отчитат повишен интерес и цени на повече от 80 лекарства, продавани без рецепта. 83 лекарства без рецепта са с по-високи цени, а поскъпването е регистрирано от фармацевтичните компании за месеците от март до юни. Най-голям скок в цените има сред препаратите за грип и настинка - като таблети срещу температура, сиропи, капки за нос и хапчета за гърло, съобщават от Bualgaria ON AIR.


Данните са на Националния съвет по цени и реимбурсиране, а според брашна ръст в цените има още от началото на годината. С 31 % е поскъпнала една от разновидностите на ибупрофена. С 15-20% скок пък има при повечето сиропи и таблетки срещу кашлица и болно гърло, показва справката в регистъра на цените. Според експертите обаче, скокът на цените няма общо с пандемията от COVID-19


В същото време от Министерството на здравеопазването информират, че заради пандемията с короновируса има увеличаване на цените на суровините за медикаменти в световен мащаб.„Лекарствата имат максимални цени и е разрешено увеличение не по-голямо от това на инфлацията“, каза за „България сутрин“ председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов и допълни: „Има лекарства, които не са си вдигали цените 4-5 г., не бих казал, че има голям проблем, защото всяка година това се случва. Съвсем нормално е“.


По думите му има лекарства, които са увеличени от януари, с повишение от март, но заявленията за цените са подадени доста преди това, защото процедурата е тежка и изисква поне 2-3 месеца. У нас има над 6000 лекарства, а са повишени цените за 83.


Според Костов се е появил дефицит на някои активни вещества в някои таблетки, сиропи заради бавното транспортиране, корабите са били заменени със самолети, което е много по-скъпо като вид транспорт. „Един единствен полет имаше на ден от Шанхай“, посочи още той.


Заключението му е, че е имало пик на търсенето на медикаменти около средата на март, но сега заболеваемостта е рекордно ниска, защото маските пазят и от други вируси, лекарствата си стоят, което ще доведе до фалит на някои аптеки.