Всяка година у нас се дават повече пари за здраве, но те отиват по линия на така наречените обеми. „С други думи ако досега сте лекували 100 човека, сега ще ви дадем да лекувате 110. За съжаление този подход създаде порочната практика да има по-голям брой хоспитализации, отколкото е средното за Европа“, коментира зам.-директора на „Пирогов“ и Български лекарски съюз проф. Николай Габровски по повод решението на правителството да отпусне 200 млн. лв. за болнична помощ. 


„Миналата седмица имаше доста разговори и не може да се каже, че тези 200 млн. лв са осигурени в резултат на протеста на специалистите по здравни грижи. Бих искал да подчертая и ролята на Лекарския съюз, който от месеци води разговори по темата. Това е много добра новина, но има нещо много важно и съществено - за какво ще бъдат използвани тези пари“, анализира водещия неврохирург.


По думите на проф. Габровски у нас вече се поставя нова концепция, при която парите, отпускани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма да отиват за обем на лечение и занижаване на критериите за хоспитализация, а за повишаване на клиничните пътеки. „Това означава, че парите, които болниците са получавали за определен брой излекувани пациенти, сега ще се увеличат средно с 15% за следващата година“, допълни той.Проф. Николай Габровски подчерта, че проблема с големия брой лечебни заведения в страната остава нерешен. В същото време у нас има населени места, в които не може да няма болници и трябва да бъдат подкрепяни въпреки финансовите затруднения и липсата на достатъчно специалисти. Относно достъпа на пациенти до високотехнологичното лечение специалиста коментира, че няма място в света, където да има върхови технологии във всяко малко населено място. „Не е нито икономически ефективно, нито възможно“, допълни той.


Преди дни правителството съобщи, че ще отпусне 200 млн. лв за болничната помощ от 2020 г. „За първи път такъв огромен ресурс, в размер на допълнителни 200 млн. лв. за болничната помощ, е предвиден в проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 г., а една значителна част от тях ще отидат за увеличение на заплатите в болниците“, заяви здравния министър Кирил Ананиев.


Той беше категоричен, че с цел да бъде гарантирано разходването на средствата за заплати, при преговорите за Национален рамков договор (НРД) министерството ще настоява да се запише изричен текст, който оказва, че не по-малко от 50 % от средствата за болнична помощ са предвидени за възнаграждения.