Ограничаване на контактите с болни, избягването на масови прояви, както и спазване на висока лична и битова хигиена са основните препоръки, които Столичната регионална здравна инспекция (РЗИ) дава на хората в областите с обявена вече грипна епидемия.


От днес в грипна ваканция са учениците в София, Кърджали, Хасково, Бургас и Благоевград. Часовете пропускат и децата в област Бургас и общините Севлиево, Трявна и Дряново. От утре - 28 януари, учебните занятия спират в Пловдив, а грипна епидемия се обявява и за общините Симитли, Кресна, Струмяни, Сандански, Петрич, Разлог, Банско, Белица и Якоруда.

 


Миналата седмица във ваканция вече бяха и учениците в Хисар, Куклен, Карлово и Сопот.


„Ежедневният надзор над грипа и острите респираторни заболявания през последните дни показва тенденция за рязко повишаване на заболяемостта и достигнане на епидемични нива. Повишава се и броят на лицата, търсещи медицинска помощ в амбулаториите на общопрактикуващите лекари поради симптоми на остри респираторни заболявания и грип. Боледуват лица от всички възрасти. Броят на усложненията също нараства“, съобщават още от Столичната РЗИ.


По препоръка на инспекторите при поява на първи симптоми, характерни за заболяването е нужна незабавна консултация с личен лекар. „При грипна епидемия е по-вероятно да сте болни от грип, а не от банална респираторна инфекция. Не се лекувайте сами. При самолечение, особено при възрастни хора и страдащи от хронични заболявания, често се стига до усложнения. При неповлияване от провежданото лечение или при влошаване на състоянието, веднага се консултирайте с лекар“, допълват здравните инспектори.


Сред препоръките им са още да не се чака, а да се реагира до 24 часа от първите симптоми. Храненето пък трябва да бъде леко, разнообразно и съчетано с много течности.


Припомняме, че детските заведения – ясли и детски градини, не преустановяват работата си. Медицинските специалисти с помощта на учителите провеждат ежедневен филтър и откритите болни деца се връщат по домовете.


По време на грипна епидемия се въвеждат ограничителни мерки и в лечебните заведения като се спират детските и женските консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, плановата оперативна дейност и свижданията в лечебните заведения.