Нивото на разпространението на хепатит А в страната се задържа. По-високи от нормалното са нивата само в три града: Стара Загора, Хасково и Пловдив. В седем области има единични случаи на хепатит, в това число и в Сливен, където са регистрирани 5 души. В останалите 19 области от страната не се отчитат случаи на хепатит А, информират от министерството на здравеопазването.

Според експерти от здравното ведомство се очаква покачване на случаите на хепатит А, тъй като страната навлиза в естествен цикъл на по-висока заболеваемост.

Хепатитът А е заболяване, което циркулира постоянно сред населението независимо от сезона, случаи се регистрират всяка седмица, допълват от ведомството.

Взети са всички необходими мерки за ограничаване на разпространението на болестта. Създадена е и готовност за разкриването на допълнителни легла в болниците, каквато възниква Стара Загора и Хасково.

За да се избегне заразяване, от здравното министерство апелират да се обърне внимание на личната и обществена хигиена. Хепатит А е „болестта на мръсните ръце“ - предава се по фекално-орален път, което налага поддържане на чисти ръце, съдове и храна.

Болестта не се разпространява по въздушно-капков път, ето защо дори ежедневните срещи, продължителни разговори и ръкостискания не могат да доведат до заразяване, уточняват от министерството. Заразяване от човек на човек е възможно, но само при продължителен телесен контакт.

Първите симптоми на заболяване включват повишаване на температурата, втрисане, отпадналост и мускулни болки. Отичат се смущения в храносмилателната система – тежест или болезненост „под лъжичката“ и дясното подребрие, липса на апетит, гадене, повръщане, диария или запек. Възможно е да се появят симптоми, характерни за жълтеницата - пожълтяване на очните склери и кожата, потъмняването на урината, изсветляване на изпражненията.

Излекуването от хепатит изисква задължително компетентна лекарска намеса.