Общо 12 милиона и 800 хиляди лева повече са заложени за дентално здраве в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2020 г. Запазва се пакетът безплатни зъболекарски услуги за децата до 18 години, както и този за възрастни здравноосигурени пациенти, които получават безплатен преглед и три дентални лечебни дейности.


“Българският зъболекарски съюз (БЗС) винаги е постигал резултати, които са в полза на пациента”, заяви пред БНР председателят на организацията д-р Николай Шарков и добави, че преговорите между Съюза и Касата продължават.


“Тези 12 милиона и 800 хиляди лева повече за дентална помощ не са отпуснати случайно. Дължат се на една доста продължителна дейност на Българския зъболекарски съюз, касаеща тази част от нашите пациенти, които преди година и половина не получаваха нищо. Това са напълно обеззъбените наши пациенти. И ние въведохме още една дейност за тях - цели подвижни протези“, съобщи още д-р Шарков.По думите му парите за дентална помощ не са достатъчни и това е доказано още преди 16 години с експертен доклад, но и постигнатото не е малко. „През 2020 г. няма да има никаква промяна или ущърб на децата до 18 годишна възраст и тези четири дейности, не само зъбен кариес и пломби, а и усложненията - пулпити и периодонтити на постоянни и временни зъби, екстракция на временни зъби, когато се сменят. Мислим и в посока, дали можем да добавим още нещо в пакета за възрастни, но нищо не обещаваме, защото в момента правим най-прецизните изчисления на база преглеждане на предишните години и на база новия бюджет“, коментира д-р Шарков.


Припомняме, че до края на ноември всеки родител може да заведе детето си за поставяне на безплатни силанти при лекар по дентална медицина, който е включен в „Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18 годишна възраст в Република България“. Консултации могат да бъдат направени на безплатен телефон - 0800 14 546.