За нови 13 случая на COVID-19 съобщи Националният оперативен щаб днес. Така общият брой на потвърдените у нас случаи на новия коронавирус достигна 412. От тях 8 са починали, а 20 са излекувани. От излекуваните най-младият е мъж на 27 години, а най-възрастният е мъж на 80 години. 


Средната вързаст на потвърдените случаи е 49 години. Към момента 146 от установените пациенти са хоспитализирани, а 14 от тях са настанени в интензивни отделения в София и Пловдив.


Към областите с регистрирани случаи се включва и област Русе. Новите случаи са установени както следва: в София – 2; в Бургас – 2; в Пловдив – 2; в Добрич – 2; в Стара Загора – 1; в Хасково – 1; в Сливен – 1; в Кърджали – 1; в Русе – 1.Броят тестове на 1 млн. души, които се правят в България, е 1276 и около 3000 в частни лаборатории. Тестовете също са проблем за снабдяване, това е глобален проблем, който не е решен, Германия набляга на PCR тестовете, посочи ген Мутафчийски. 


Вчера за първи път се е появило съобщение за реформиран тест в САЩ, за който се допуска, че има 99% достоверност.

 

"Имахме поръчка към Китай за тестове, но от Полша, Румъния, Полша и Чехия бяха върнати масово, тъй като такива тестове са негодни. В Банско лекарите отричаха да имат пациенти с подобни симптоми, има около 50 души, които установихме по други начини. До края на деня ще имаме резултати от тестовете там. Принципите за тестване се определят от Световната здравна организация (СЗО), не ги определяме ние. Досега никой не се е тествал за негова сметка, максимално за 24 часа можем да направим 1300 PCR теста. Който може да си осигури маска, нека го направи, ние не знаем какъв е човекът срещу нас, наистина не го знаем. Навсякъде го пише - дистанцията да е 2 метра“, допълни ген. проф. Мутафчийски.


Късно снощи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на извънреден брифинг обяви, че народният представител Хасан Адемов от ДПС е дал положителна проба за коронавирус. По данни на оперативния щаб депутатът в момента постъпва в болница.