Офталмолозите от Александровска болница имплантираха изкуствен ирис на дете с тежка травма на окото. Чрез операцията, която е първа по рода си у нас, е спасено зрението на 8-годишния Христо Б. от Севлиево. Тя е извършена от доц. Иван Танев и неговия екип. 
 
Имплантът и интервенцията струват 3 500 евро – сума, която родителите на детето събират чрез различни благотворителни инициативи. Така в В края на месец юли на Христо е поставена изкуствена леща и заместител на стъкловидното тяло на пострадалото око. Операцията, която продължила няколко часа, е успешна. Лекарите обясняват, че малчуганът дълго ще се възстановява, но резултатите са обещаващи. 
 
Изкуственият ирис за Христо е разработен според индивидуален рисунък, направен след професионална снимка на здравото му око. Доц. Танев поръчва протезата в лицензирана немска лаборатория. Там тя се изработва от особен вид силикон с изкуствени фибри, в максимално сходство с всички специфични нюанси и крипти на здравия ирис.
 
8-годишното момче бива малтретирано от група деца в края на миналата година. Те му причиняват тежка очна травма с нараняване на роговицата, луксирана леща, разкъсан ирис, отлепена ретина и откъснато цилиарно тяло. Лекарите от родния му град го насочват за консултация в Клиниката по офталмология на УМБАЛ „Александровска“. На контролния преглед медиците установяват, че е нужно да направят имплантация на вътреочна леща и реконструкция на зеницата, което е доста сложна интервенция. 
NEWS_MORE_BOX
 
„Този вид комплексна, безшевна, реконструктивна и иновационна хирургия е уникална за офталмологичната практика в България и продължава да е атрактивна за офталмологичната  общност в световен мащаб“, твърди доц. Танев, който в началото на година постигна голям успех в култивирането, отглеждането и трансплантацията на стволови клетки при пациенти с увредена очна повърхност. 
 
Още за уникалната операция може да видите във видеото на Bulgaria ON AIR: