Общият брой поставени дози ваксина срещу Ковид-19 достигна 503 570, след като през вчерашния изборен ден са имунизирани още 1492 души. През тази седмица ще продължи да работи зеленият коридор в „Пирогов“, където ще могат да се ваксинират всички желаещи, без значение дали имат предварително записан час в електронната система за ваксиниране.

 

Имунизирането в „Пирогов“ ще се извършва само с ваксината на AstraZeneca с възможност за издаване на международен сертификат, съобщават още от лечебното заведение. Работното време на ваксинационните пунктове в „Пирогов“ е от 08:30 ч. до 17:00 ч.


 

Всеки ден ще работят и ваксинационните пунктове във ВМА и столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Ваксинационният център на ВМА е с работно време от 08:00 ч. до 18:00 ч. в работните дни, и от 09:00 ч. до 17:00 ч. през почивните. Ваксинационният кабинет в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ работи от 8:00 ч. до 19:30 ч., включително събота и неделя.

 

От ВМА уточняват, че на този етап са осигурени ваксини само на AstraZeneca и ще се възобновят ваксинациите на хората с хронични заболявания и на тези на възраст над 65 години.

 

На извънреден брифинг в събота директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов съобщи, че през второто тримесечие ще бъдат доставени 3,2 млн. дози от иРНК ваксините на Pfizer и Moderna. Той подчерта, че количеството на иРНК ваксините в идните седмици ще надхвърли това на векторните ваксини, каквато е тази на AstraZeneca, предава Bulgaria On Air.

 

Миналата седмица стана ясно, че България ще получи от Европейската комисия над 1,2 млн. дози от ваксината срещу Ковид-19 на Pfizer-BioNTech през второто тримсечие чрез ускорена доставка по механизма „Ваксини на солидарността“.

 

България продължава да е страната в Европейския съюз с най-малък дял на ваксинираното срещу Ковид-19 население. Данните на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията показват, че към днешна дата 6,6% от българите са получили първа доза от ваксините срещу Ковид-19, а реимунизирани са 1,6% от населението.

 

За сравнение, в Гърция с първа доза са ваксинирани 12,3% от населението, в Румъния – 12,4%, в Германия – 12,9%, а Унгария е с най-голям дял ваксинирани с 25,5%.

 

Новите случаи на Ковид-19 за изминалото денонощие са 740 при направени 4129 теста. Делът на положителните проби е близо 18%, а потвърдените досега случаи са близо 353 хил.

 

Продължава да нараства броят на настанените в болница пациенти с Ковид-19 – те са вече 10 649, от които 747 са на интензивно лечение. Броят на починалите след заразяване с коронавирус е 13 589, а през последното денонощие са регистрирани 82 смъртни случая.