Решението на сливенския съд, който постанови неваксинирано дете да посещава детска градина противоречи на редица международни актове, коментира казуса адвокатът по медицинско право Мария Шаркова в сутрешния блок на БНТ. „Върховния административен съд (ВАС) се беше произнесъл в обратния смисъл, а именно, че няма никакво нарушение на права при поставянето на задължителна имунизация. По този начин са се произнасяли съдилища от други държави. Още през 1905 г., например, Американският върхове съд е посочил, че това по никакъв начин не нарушава правото на личен живот на хората. Надявам се да се прояви разум в тази ситуация, защото наистина тук е застрашено общественото здраве и тук няма две мнения по въпроса“, добави Мария Шаркова.


Преди дни стана ясно, че бащата – местен свещеник, е осъдил Комисията за защита от дискриминация заради това, че детето му не може да посещава детска градина, след като родителите са решили да не му поставят ваксина срещу морбили. Мотивът на сливенските магистрати е, че посещението на детска градина е задължително, а родителите имат право да решават дали да ваксинират децата си или не. От Здравното министерство съобщиха, че ще обжалват решението на сливенския съд.


„Между половин и един процент от децата по различни причини, на базата на различни заболявания или вродени състояния не могат да бъдат имунизирани. За тях единственият начин да ги предпазим е да им осигурим среда от имунизирани, в която няма как причинителят да стигне до тях“, каза обясни и главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му още по-малък процент от децата не отговарят на антигенното дразнене. Това означава, че въпреки, че са имунизирани не могат да изработят пълноценен имунитет. Д-р Кунчев обясни, че е повече от ясно, че имаме неимунизирани, а внос на болестта непрекъснато има от съседни на нас държави. Когато броят на неимунизираните расте пада имунизационният обхват и така рисковете за заразяване и защита на живота на неваксинираните поради здравословни причини расте.Той припомни, че при епидемията от морбили, която възникна в края на февруари у нас са регистрирани 1150 случая на неваксиниране. И уточни, че четири седмици в София не е имало случай на деца с морбили, но миналата седмица е възникнал един при дете под имунизационна възраст. То е контактувало с болно гостенче от Македония. Има отделни случаи на морбили в Монтана и Пазарджик.