Негативните последици от коронавирусната инфекция върху здравето биха могли да се наблюдават седмици и дори месеци след оздравяването.

 

При някои хора организмът се възвръща по-бавно към състоянието си преди болестта и това наложи термина пост-COVID синдром или „персистиращ“ коронавирус.


 

Подобни продължителни остатъчни симптоми е имало и при епидемията от 2002-2003 г., причинена от родствен на COVID-19 коронавирус, посочва д-р Димитрина Стоянова, пулмолог в МЦ по рехабилитация и спортна медицина в Пловдив.

 

Пост-COVID синдромът съчетава симптоми, които възникват по време на или след инфекцията и продължават повече от 12 седмици. Той се среща и при преболедували с леки симптоми, уточнява д-р Стоянова.

 

По думите ѝ комплексната пост-COVID рехабилитационна програма трябва да включва кардиолози, пулмолози, лекари по физикална медицина и рехабилитация, диетолози, а при необходимост – психолози или психиатри.

 

Такава е амбулаторната кардио-пулмонарна рехабилитация, която се провежда в МЦ по рехабилитация и спортна медицина в Пловдив. В зависимост от състоянието на пациентите, програмата е с продължителност 10 и 20 дни.

 

Кои са основните прояви на пост-COVID синдрома?

 

Пост-COVID синдромът засяга най-често дихателната система и води до лесна, понякога екстремна умора при физически усилия, задух, дискомфорт и тежест в гърдите, непълноценно вдишване. Може да е налице упорита кашлица, която трудно се повлиява от симптоматици и затруднява ежедневието.

 

От това състояние са засегнати често сърцето и кръвоносните съдове, и то не само при хора с предшестваща сърдечна патология. Наблюдава се умора, сърцебиене, гръдна болка, прескачания, високо кръвно налягане, отоци.

 

Затруднено може да бъде и функционирането на нервната система, което води до главоболие, обърканост, забавено мислене, замаяност, влошено зрение, невъзможност за фокусиране на вниманието, проблеми с паметта, безсъние, слабост и болки в мускулите, липса на вкус и обоняние.

 

Пост-COVID синдромът може да засегне и гастроинтестинална система, при което се стига до гадене, дискомфорт и тежест в корема, липса на апетит, гастритни оплаквания, диария, трудно връщане към нормална диета.

 

Други прояви на състоянието са продължаващи спорадични температури, болки в гърлото, чувство за залепнал секрет на гърлото и обриви.

 

Пулмологът д-р Стоянова подчертава, че психологическото бреме от коронавируса не бива да се пренебрева. Често при преболедувалите се наблюдава апатия, депресия и нежелание за социални контакти.

 

Други последици са нервно-психичното напрежение, страхът от повторно заразяване, чувството за продължаваща болест и нежеланието за връщане на работното място, а при някои хора се наблюдават панически атаки и нефункционалност в ежедневието.

 

Консултация относно пост-COVID синдром може да се запише в Медицински център по рехабилитация и спортна медицина в Пловдив на телефон: 032/643-902.