Българският лекарски съюз (БЛС) изрази подкрепа към целия екип на спешния център в град Казанлък и конкретно към д-р Садет Нури, както и към дежурните медици във филиала на Центъра за спешна медицинска помощ в град Гоце Делчев, които са станали жертви на вербална агресия от страна на пациенти и техните близки.

 

Д-р Нури е била подложена на обиди и подигравки от страна на жена, потърсила помощ в спешното отделение, обясняват от БЛС.


 

Във Филиала за спешна медицинска помощ-Гоце Делчев 26-годишен мъж е проявил вербална агресия към медицинско лице и е отправял заплахи и закани и към полицейските служители, пристигнали на мястото. 

 

Преди дни срещу д-р Айлин Ахмед от Спешното отделение на Многопрофилната болница за активно лечение-Шумен също бе проявена словесна и физическа агресия.

 

Посегателството е било от страна на родителите на малък пациент с коремни болки. От БЛС обясняват, че 25-годишната лекарката се е заела със здравословно му състояние веднага след пристигането в лечебното заведение в малките часове на 2 август 2022 г.

 

Тогава Българският лекарски съюз (БЛС) сезира Прокуратурата на Република България и настоя за незабавно вземане на мерки. Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) също се застъпи за медиците, жертви на насилие, в отворено писмо до медиите и изпълнителния директор на МБАЛ-Шумен д-р Димитър Костов.

 

“Езикът на омразата, пороят от обидни думи, подигравателното отношение и унижението оставят дълбоки следи и дълго време не могат да бъдат изтрити от паметта. Българските медици не заслужават подобно отношение!

 

Съсловната организация категорично се противопоставя срещу всякаква форма на агресия и се ангажира с юридическа защита на всеки лекар, който е подложен на вербална или физическа агресия”, категорични са от БЛС.

 

През месец септември 2022 г. Българският лекарски съюз рестартира Националната си кампания срещу насилието над медици. Тя преминава под надслова “#ПребориГнева” и включва редица практически обучения за лекари от цялата страна за това как да се справят с агресивни пациенти. 

 

На имейл blsus@blsbg.com могат да бъдат подавани сигнали за агресия над медици. Те ще бъдат незабавно предавани към Главния прокурор, съгласно подписаното споразумение между БЛС, Министерството на здравеопазването и Прокуратура на Република България.