След като миналата седмица медицинските сестри от детското отделение на Карловската болница подадоха колективна оставка, днес същото направиха и колегите им от вътрешното отделение. Така те изразиха протеста си заради ниските възнаграждения в здравното заведение, съобщи БНР.


Въпреки, че от ръководството на Карловската болница заявиха, че заплатите на специалистите по здравни грижи ще бъдат увеличени със 100 лв., както и ще им бъде осигурено допълнително материално стимулиране до 952 лв., сестрите настояват за основна заплата от 950 лв. Солидарност с исканията на сестрите заявиха пред Bualgaria On AIR и всички лекари от Детското отделение на Карловската болница. 


Според протестиращите сестри в момента възнагражденията им са между 720 и 750 лв., а от седем години не са получавали допълнително материално стимулиране. „Притесненията ни са, че имаме клинични пътеки, определен лимит и ако не го изпълним... ДМС няма да има, така че няма да има и добавка към заплатите, оставаме си с тези предложени 100 лв може би до пенсия“, заяви медицинската сестра Силвия Стайкова пред БНТ. По информация на националната телевизия своите оставки подготвят и медицински сестри от детските ясли в Карлово.Управителят на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ Д-р Христо Пелев посочи, че финансовият ресурс, с който разполага здравното заведение не е достатъчен за повишаване на заплатите на всички медицинските сестри на 950 лв. „При това финансиране на най-нископлатените клинични пътеки, които обикновено работят общинските болници, ние трябва да поискаме поне увеличение на клиничните пътеки с поне 20%“, обясни д-р Пелев.


Днес председателят на общинския съвет в Карлово свика комисията по здравеопазване към местния парламент, за да разгледат проблемите на медицинските сестри.


На 7 октомври в София КНСБ подготвя пореден Национален протест на медиците и специалистите по здравни грижи. Съсловието отново ще протестира срещу ниските възнаграждения, недостига на кадри, липсата на млади специалисти и на диференцирано заплащане в сектора. Палатковият лагер на сестрите пред Парламента продължава.

 

Повече по темата може да проследите във видео материала.