Днес, преди обед, граждани и кардиолози от Видин ще се съберат пред сградата на Министерството на здравеопазването в столицата на протест.

 

Недоволството е провокирано от това, че от ведомството отказват да издадат разрешение за дейност на нова кардиологична болница в крайдунавския град.

От ръководството на новоизграденото лечебно заведение са категорични, че то отговаря на законовите изисквания и при подаването на документите не са констатирани нередности. Въпреки това, министерството към момента нито е издало отказ, нито разрешение за функционирането му.


 

Болницата за активно лечение по кардиология във Видин е проект на Българския кардиологичен институт. Тя е шестото поред такова лечебно заведение в страната.

NEWS_MORE_BOX

 

Ако от ведомството не издадат необходимото разрешение, ръководителите на лечебницата ще бъдат принудени да потърсят правата си по съдебен път, се посочва в писмо до министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева.

 

В момента д-р Андреева обаче е на работно посещение в Рим по покана на колегата си Беатриче Лоренцин.

 

Цел на визитата е да бъдат обсъдени приоритетите в областта на здравеопазването по време на предстоящото Италианско председателство на Съвета на Европейския съюз, като акцент ще бъде поставен върху начините за привличане на инвестиции в сектора и терапевтичните иновации на Стария континент.