Понятие като „фалшиви болнични листа“ не съществува. Има такива, които не кореспондират с конкретното здравословно състояние на пациента, но да се нарече един документ „фалшив“ е много тежко обвинение. Това сподели д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Български лекарски съюз в студиото на БНТ по повод продължаващата в обществото дискусия за борбата с фалшивите болнични.


„Не приемаме по никакъв начин този израз „фалшиви болнични“ и никога няма да го приемем. Нито съм виждал такъв болничен, нито съм издавал „фалшив болничен“. Болничният е финансов документ, а издаването на финансови документи с невярно съдържание е престъпление“, категоричен бе д-р Брънзалов, припомняйки становището, което общопрактикуващите лекари в България разпространиха преди дни. В него те подчертават, че фалшиви болнични листа няма.


Общопрактикуващият лекар д-р Брънзалов допълни, че след като работодателят и наетият при него работник солидарно плащат социални услуги, тези средства не отиват в джоба на работодателя, за да заплаща той тези три дни от болничния лист. Друго предложение на работната група, която трябва да намери решение на проблема е личният лекар да може да издава само седем дни непрекъснат болничен. Д-р Брънзалов е на мнение, че това по никакъв начин няма да реши проблема с въпросните три дена. „Това ще създаде допълнително натоварване на системата на здравеопазването, в това число и административно“, добави той.Относно предложението за второ лекарско мнение на доктор, посочен от работодателя или Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Брънзалов каза, че това не е добър вариант, защото не разполагат с кадрови и експертен потенциял.


„Оценката на лекар може да се прави само от лекар. Това според нас трябва да се върши от службите по трудова медицина, защото тяхната дейност е заплатена от работодателите и те поглеждат на заболелия човек от друг ъгъл“, допълни общопрактикуващият лекар.