Едно от добрите решения е да се позволи приватизацията на болници с проблеми, категоричен е председателя на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. „Всички виждат, че частните болници работят по-добре. Може би това ще помогне да се привлекат допълнителни инвестиции“, обясни той пред БНР, определяйки като обречена и идеята общинските болници да станат търговски дружества. По думите му закриването на общински болници у нас става трайна тенденция.


Междувременно стана ясно, че 30 милиона лева допълнително ще бъдат осигурени за общинските и областните болници. От тази сума 18 милиона лева ще бъдат заделени за общинските болници, а останалите 12 милиона лева - за областните, заяви пред журналисти здравния министър Кирил Ананиев. Целият допълнителен ресурс, който те ще могат да използват през настоящата година, е 66 млн. лв. Толкова е увеличението за областните и общинските болници над базовите бюджети на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на Министерство на здравеопазването за 2018 г., приети от Народното събрание. От тези 66 млн. лв. – 28 млн. лв. са предвидени за общинските лечебни заведения, а 38 млн. лв. – за областните болници“. По думите на министъра ресурсът позволява увеличение на заплатите на работещите в областните и общинските болници. За общинските болници увеличението на разходите за персонал ще бъде с между 25-40%. Увеличението при областните болници ще бъде между 10-15%, тъй като те имат по-голям капацитет и по-добро усвояване по линия на НЗОК.

 


От Сдружението на общинските болници нарекоха решението „първа стъпка в правилна посока“. Според д-р Стойчо Караров обаче наливането на допълнителни пари за общинските болници е против българското и европейското законодателство. „Има начин да се заобиколи, законовата пречка не е толкова голяма. Това обаче не е трайно решение, а временно. Част от общинските болници наистина са в много тежко състояние. В тежко състояние са предимно болниците, които са в по-малките общини, където населението намалява и където трудно се осигуряват специалисти. Различни са проблемите на общинските болници, независимо че формата на собственост е една и съща“.


Експертът от Центъра за защита правата в здравеопазването е категоричен, че не бива да се подценява и проблемът с липсата на кадри в малките общини. „Тук се завъртя един порочен кръг. От една страна населението мигрира към по-големите градове и това затруднява малките общини да намерят добри лекари, сестри и специалисти. От друга страна намаляването на финансирането точно за този вид болници вторично намалява приходите им и води до нова миграция на специалисти към големите градове“, допълни той и даде пример с Великобритания, където малките общински болници получават повече средства заради лошите пазарни условия.