В любителското състезание по гребане, организирано от Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония (БОППХ), по повод Световния ден на заболяването - 29 май, се включиха 30 ентусиасти.

 

Събитието бе под надслова „Дари дъх за пулмоналната хипертония“ и се проведе на Панчаревското езеро.  През 2022 г. денят на заболяването, от което страдат повече от 300 българи, бе отбелязан за десети път в България.


 

„Благодаря ви за това, че отделяте от времето си, за да дарите своя дъх за онези, които не могат да дишат и са зависими от кислородните си апарати. За съжаление, въпреки обещаващото начало на решаването на проблема с трансплантациите на бял дроб след пациентската криза преди години, ситуацията остава без развитие. Обучението на медиците ни е в застой, а положението на пациентите, страдащи от пулмонална хипертония се влошава“, заяви председателят на БОППХ Наталия Маева.

 

Отборите бяха два, като се състояха от пациенти с пулмонална хипертония, техни приятели и професионални гребци.

 

Те бяха водени и наставлявани от кондиционния треньор Стефан Терзийски, който е помогнал на повече от 700 човека за техния здравословен начин на живот чрез собствена дигитална платформа.

 

„За поредна година сме заедно, за да обърнем внимание върху проблемите на уязвимите пациенти с пулмонална хипертония. Тъжно е, че няма развитие в решаването на здравните предизвикателства на нуждаещите се. Надявам се, че с днешната ни инициатива отново ще обърнем внимание върху симптомите, протичането на болестта и изхода от нея“, заяви кондиционния треньор по време на състезанието. 

 

За любителското състезание бяха подсигурени „драконови лодки“, украсени с глави на дракони, накичени с червени ленти, символизиращи радост, щастие и успех. Във всеки отбор се включиха поне 10 участници, кормчия и барабанчик, който определя ритъма на загребването с веслата.

 

В краен стадий на пулмоналната хипертония пациентите се нуждаят от белодробна трансплантация. Болестта, позната като „болестта на сините устни“, заради кислородната недостатъчност, която предизвиква, е причина много от пациентите да нямат активен социален живот. 

 

За пациент, който е с пулмонална хипертония, всяко движение е свързано с недостиг на въздух, а спортуването и изкачването на стълби, например, е сериозно предизвикателство и невъзможна дейност. Пациентите с рядката болест са приковани към кислородните си концентратори.

 

“Сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония“ (БОППХ) е организация, която в пълнота разбира предизвикателствата, с които се сблъскват болните и техните близки. Затова ние се стремим да насърчим контактите и съпричастността между пациентите, както и адаптирането им към променения им начин на живот.

 

Целим да подобрим тяхното психическо и физическо благосъстояние чрез форми на подкрепа от личен, организационен и финансов характер. Помагаме и за разпространението на научната информация за заболяването”, заявяват от БОППХ.

 

БОППХ е член на най-голямото пациентско обединение в България – Национална пациентска организация, която е официално призната от МЗ като единствената национално представена пациентска организация в страната. БОППХ е пълноправен член на PHA EUROPE  и EURORDIS.