Близо половината испанци на възраст 70-79 години са ваксинирани с поне една доза от иРНК ваксините срещу Ковид-19. Очаква се темпът на ваксинация там да се ускори, след като Европейската агенция по лекарствата потвърди, че ползите от еднодозовата ваксина на Johnson and Johnson надвишават рисковете.

 

Данни на здравното министерство в Испания, цитирани от изданието Elpais, сочат, че 45,4% от хората от 70 до79 години са получили първата си ковид ваксина.


 

Освен това министерството на здравеопазването ще запази препоръчителния интервал от три седмици между двете дози при иРНК ваксините.

 

Решението на здравните власти дойде в отговор на предложение втората доза от тях да се да се отложи осем седмици след първата при хора под 80-годишна възраст. Целта бе да се увеличи максимално броят ваксинираните с поне една доза.

 

Националната стратегия за ваксиниране в Испания има за цел да обхване възможно най-бързо най-уязвимите групи от населението с две дози, в това число здравни работници, хронично болни, възрастни хора, заетите в ключови сектори от икономиката и професии с по-голям риск от заразяване.

 

Доскоро ваксините на Pfizer и Moderna се прилагаха с предимство на възрастовата група над 80 години, а използването на ковид ваксината на AstraZeneca бе ограничено до хора на възраст между 60 и 69 години.

 

След като близо 99% от хората над 80 години бяха ваксинирани с първа доза от някоя от двете иРНК ваксини, сега те се прилагат при хората от 70 до 79 години.

 

Час за ваксиниране не се записва, няма и възможност за избор на вид ваксина. Всеки испанец бива уведомен от местните здравни власти, когато има възможност да се яви за ваксинация.

 

Регионалните министерства на здравеопазването са разкрили телефонни линии, които предоставят информация за ваксинирането срещу Ковид-19, а 17-те автономни региона са отговорни за организирането на собствената си стратегия за ваксиниране.

 

Без ограничение в Испания се прилагат ваксините на Moderna и Pfizer, а ваксината на AstraZeneca се прилага на хора от 60 до 69 години.

 

Въпреки закъсненията в доставките на ваксината на AstraZeneca и временното спиране на еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson, Испания все още очаква половината от 47-милионното население да бъде напълно ваксинирано до края на юли.

 

Данните на Европейския център по превенция и контрол на заболяванията показват, че 8,7% от населението е реваксинирано, а 24% е получило поне една доза.

 

Здравният министър Каролина Дариас, цитирана от Ройтерс, съобщи през тази седмица, че страната ще получава по 1,7 млн. дози от ваксината Pfizer седмично от 26 април.

 

14-дневната заболяемост в страната се стабилизира на 230 случая на 100 000 души, след като нарастваше през последните няколко седмици.