Приключи ремонтът на интензивното отделение на детската болницата „Проф. д-р Иван  Митев“, извършен изцяло от доброволци и дарения - на труд, уреди, материали, пари. В понеделник в 11 часа инициаторите на ремонта - фейсбук групата Проект#за доброто, ще покажат постигнатото.


Ремонтът започна след пост във фейсбук – за лошото състояние на интензивното отделение на педиатрията и за трудните условия, в които лекарите работят. Няколко дни преди това анестезиолозите и педиатрите от отделението напуснаха и то беше временно затворено.


В инициативата се включват около 30 души, доброволци, родители. „Работихме безвъзмездно. Организирахме боядисването, поправихме електрическата мрежа, сглобявахме защитни кутии, шкафове, мебели. Някои от доброволците работеха по повече от 8 часа дневно – като инициаторите и художниците, които изрисуваха 4-те стаи и болничния коридор. Дарител осигури и монтира необходимите 3 нови климатика на мястото на 15-годишните стари климатици. Производител дари 2 нови хладилника за медицинските препарати. От дарител са новите щори между болничните боксове и щорите за прозорците. Семейство дари инфузомат. Дарители осигуриха 40 комплекта детско спално бельо. Почистването след ремонта е дело на дарители“, споделят доброволците. В дарителската сметка в Платформата.бг до момента са събрани 22 000 лв. Дарителите са 76 - от България и от чужбина. С тях е платено на фирми за професионална шпакловка, замазка и боядисване,за подмяна на лайсни и плочки, за мебели и обзавеждане, за кутии за радиатори. С част от дарените средства са закупени 4 педиатрични легла, 4 антидекубитални матрака. „Поръчахме и очакваме стол за вземане на кръв, стойки за системи, шкаф за лекарства и препарати, екран за преглед на рентгенови снимки (негативоскоп), апарат за кръвно налягане и пулсов оксиметър, подходящ и за бебета“, допълват от групата.


За пръв път детското интензивно отделение в София ще има интраосална машина за поставяне на венозен източник - той служи за бързо вливане на лекарства директно в костта, ако медикът не може да постави интравенозна система на детето. 


„Много от дарителите на средства, материали и уреди изрично пожелаха да останат анонимни, защото не го правят за похвала. В дарителската сметка ще останат пари и те ще бъдат използвани за следващите ремонти в детски болници, които Проект #за доброто замисля. 


Това е третият ни доброволчески ремонт в детска болница. Преди няколко месеца обновихме нефрологичното отделение в същата болница. Тече организацията на голям основен ремонт на отделението по чревни паразити към Инфекциозната клиника в болница “Св. Георги” в Пловдив“, споделят още доброволците.