Днес в Министерски съвет беше внесена подписка с искане за оставката на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и спиране на строежа на бъдещата Национална педиатрична болница в София. Петицията е подписана от над 17 000 души, предаде bTV. 


Инициаторите - лекари и архитекти, искат разтрогването на подписания договор за изграждането на нова детска болница на мястото на недостоената сграда в близост до УМБАЛ „Александровска“. В петицията на инициативата „За истинска детска болница“, се настоява за незабавната отмяна на договора в "сграда, която е остаряла морално и физически преди десетилетия". 


„Кирил Ананиев злоупотреби с извънредното положение в страната, като подписа в разгара на епидемията и социалната изолация на обществото договор за близо 100 млн. лв. за негоден и потенциално опасен 40-годишен строеж. Ако изобщо бъде завършена, тази детска болница ще бъде бедствие за детското здравеопазване.Министър Ананиев подписа договора въпреки протестите на десетки хиляди лекари, родители, архитекти и инженери, продължаващи от месеци. Въпреки многократните си обещания за прозрачен процес и въпреки че построяването на нова, модерна детска болница би струвало по-малко и би станало по-бързо“, е записано в петицията.


Припомняме, че на 2 април 2020 г. министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подписа договор с обединение  ДЗЗД „ДЕТСКО ЗДРАВЕ“ за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница. Общата стойност на договора е 77 839 442.89 лева без ДДС или 93 407 331.47 лева с включен ДДС.


Като водещ мотив затова от здравното министерство изтъкнаха, че „изграждането на модерна Национална многопрофилна детска болница е основен приоритет за развитието на детското здравеопазването в България. Министерството на здравеопазването се ангажира строителството на Националната многопрофилна детска болница да се осъществява при максимална обществена информираност и в диалог както с всички компетентни институции, така и със специалистите в сферата на детското здравеопазване у нас“.


Тогава от министерството заявиха, че ще бъде сформирана работна комисия, включваща действащи педиатри от различни специалности, които ще одобряват проектите за отделните отделения - вид, квадратура, леглова база, необходими кабинети и операционни.