Поименен списък на всички неимунизирани срещу морбили вече изготвят личните лекари в Морската столица. Регионалната здравна инспекция-Варна е издала предписание до всички общопрактикуващи лекари в област Варна да направят преглед на имунизационния статус на децата от тяхната пациентска листа на възраст от 13 месеца до 18 години, които подлежат на имунизация срещу морбили. При открити неимунизирани деца или с поставена само една ваксина срещу морбили, те ще трябва незабавно да бъдат обхванати с една доза от комбинираната ваксина – морбили, паротит и рубеола, каза доктор Янка Драганова, директор на Дирекция „Здравеопазване” в РЗИ-Варна пред БНР.


Причина за мерките са случаите на морбили в България, като крайния срок за изготването на списъка е 22 февруари, допълни доктор Драганова. Puls.bg припомня, че още на 14 февруари Министерство на здравеопазването разпореди на всички регионални здравни инспекции в страната, чрез общопрактикуващите лекари, да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Съгласно Имунизационния календар на Република България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст. До момента във Варна няма регистриран случай на морбили.

 


Утре, 21 февруари, Столична регионална здравна инспекция ще разположи мобилен кабинет с екип в кв. Христо Ботев, където ще бъдат поставяни ваксини срещу морбили на всички деца от 13-месечна до 18-годишна възраст, установени от общопрактикуващите лекари, без данни за имунизация или с пропуск в имунизационния статус.Мярката се налага, след като вчера от Столичната РЗИ съобщиха за два нови случая на морбили. Майка на 19 г. и детето ѝ на 2 г. от софийския кв. Христо Ботев хоспитализирани в Инфекциозна болница. Към момента няма данни същите да са пътували в чужбина или да са имали контакти със заразени лица от района на Благоевград.


РЗИ-Софийска област съобщи и за 9-месечно бебе, от село Костенец, с клинична картина на морбили, което също е настанено в Инфекциозна болница в София. Детето е пребивавало на същия адрес в кв. Христо Ботев. И трите лица не са имунизирани. В момента здравните власти издирват контактни лица за по-нататъшно проследяване.


Към днешна дата Министерството на здравеопазването е информирано за общо 27 случая на лица с клинична картина на морбили.