Новият Национален рамков договор вече е факт. Представителите на Български лекарски съюз, Български зъболекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса се събраха в Министерство на здравеопазването, за да положат подписите си върху документа. 

 

„Благодаря ви от името на българските пациенти, че днес положихте подписите си под два изключително важни документа – Националния рамков договор с Българския лекарски съюз и Националния рамков договор с Българския зъболекарски съюз. Категорично заявявам, че тези рамкови договори надграждат действащите до сега и по качество, и по обеми, и по видове услуги, като дават позитиви както за изпълнителите на медицинските дейности, така и за потребителите – българските пациенти. Новите рамкови договори ще дадат сериозно и положително отражение върху здравната система“. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на подписването. 


 

Националният рамков договор за 2018 г. осигурява над 400 млн. лв. допълнителни средства за здравния сектор. Постигнато е значително увеличение на близо половината клинични пътеки, като при някои пътеки увеличението е с над 450 лв. От екипа на министъра обявиха, че е постигнат ангажиментът към областните и общинските болници да бъде завишена стойността на пътеките, по които те работят. Заложени са повече средства за превенция, профилактика, долекуване, рехабилитация, както и за общопрактикуващите лекари. 

 

По отношение на денталните грижи,  Националната здравноосигурителна каса ще покрива протезите на българите на възраст от 65 до 69-годишна възраст. 

 

Източник: МЗ

„Очаквам тези договори да внесат спокойствие в системата, но не трябва да се задоволяваме с това. Ние искаме ефективна здравна система, а за да бъде тя такава, трябва да се положат усилия. Ето защо ключовите думи на рамковите договори за 2018 г. са контрол и дисциплина“, коментира още министърът. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

По-рано министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с представителите на здравно министерство и съсловните организации. На нея те обсъдиха необходимостта от провеждане на засилен контрол, постоянни проверки и строга отчетност, с цел да се ограничат течовете в системата. По този начин няма да бъде допуснато пациенти да бъдат ощетявани. Всички ресурси трябва да отиват за здравните потребности на българските граждани, обясни здравният министър.