Здравният министър Кирил Ананиев и представителите на съсловни и пациентски организации, подписаха Меморандум за сътрудничество в рамките на Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“. Всички те са водени от разбирането, че все повече български граждани се нуждаят от животоспасяваща органна трансплантация, а броят на реализираните у нас донорски ситуации за поредна година намалява, съобщават от Министерство на здравеопазването.


С подписването на документа организациите, начело с Български лекарски съюз (БЛС), се съгласиха активно да си взаимодействат за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията. Общата цел е да бъде повишена осведомеността на обществото относно същността и значението на донорството и трансплантацията.


Като приоритети бяха посочени акцентирането върху необходимостта в семейството и приятелския кръг да се говори за донорството, популяризиране на Донорската карта, промяна на обществените нагласи спрямо донорството, както и развенчаване на митовете относно донорството и трансплантацията и работа в посока намаляване броя на отказите на близките да дарят органите на починалия.Малко по-рано през деня, в района на НДК (от страната на литературен клуб „Перото“, в близост до новооткрития паметник на Симеон Радев) беше засадено и лирово дърво в памет на хората, след чиято смърт, благодарение на дарените органи, са спасени човешки животи. Дървото е знак на признателност и към техните близки, взели трудното решение да помогнат на нуждаещи се от трансплантация пациенти. А изборът му не е случаен - листата на лировото дърво наподобяват сърце, а цвeтoвeтe му нaпoмнят тези нa лотоса, който е един от символите на творението, раждането и слънцето като източник на живота.


Инициативата също е част от Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“. На събитието присъстваха зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, зам.-изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) проф. д-р Петко Салчев и представители на пациентски организации.