За сравнително висока заболеваемост на салмонела, както и на други болести, свързани с храни, сигнализира д-р Сергей Иванов от Активни потребители пред БНР. „Официално обаче няма нищо. Официално от началото на годината в България не е хваната нито една храна със салмонела, произведена в България“, допълни той.


По данни на организацията по-миналата седмица в София е имало 8 случая на заболели със салмонела, което е увеличение. „Българска агенция за безопасност на храни (БАБХ) е пропуснала 7 предупреждения за салмонела“, заяви още д-р Сергей Иванов, във връзка с опасността от заразяване със салмонела у нас.


„От последния ден на октомври до момента България е получила от Полша и прибалтийските републики 7 нотификации за партиди със салмонела. Не става въпрос за една партида. А от началото на годината са около 19. Имаме заболеваемост от салмонела над 500 случая на болни пациенти от началото на годината. В събота проф. Даскалов от Агенцията по храните, който отговаря за лабораторната диагностика, призна, че от началото на годината в неговата лаборатория има 135 положителни проби за салмонела. В тази лаборатория се изследват само храни, не се изследват пациенти. Т.е. става въпрос за минимум 135 случая на храни със салмонела, за които БАБХ не е съобщила. Това са български храни“, обясни подробно Игнатов.Според него в случая трябва да реагира Министерството на земеделието и прокуратурата, защото става въпрос за опасни храни, за които е премълчано.


За африканската чума по свинете, която мина през България през лятото, д-р Сергей Иванов коментира, че при масовото унищожаване през лятото, голяма част от свинското не е било унищожено, от домашните животни, а е консервирано. „Възможно е да има проблеми. Най-вероятно голяма част от консервите, направени през лятото, са замърсени с някакви бактерии. Съветвам хората, които са консервирали тогава месото, много внимателно да подхождат към консумацията му“. По думите му термичната обработка на храните и хигиената са начинът да се избегнат зарази от месо.