За тежък тормоз над медицински сестри от страна на лекари информират от Медицинска федерация „Подкрепа."
 
Всички медицински сестри в Отделението по гастроентерология в "Александровска" болница са били обиждани и унижавани ежедневно, в продължение на месеци, от началника на отделението проф. Диана Петрова, както и от старшата сестра Ивелина Атанасова, твърдят от федерацията пред Дарик радио.
 
Оттам направили проверка в отделението и заварили хора на възраст да изпълняват задълженията си със сълзи на очи, информира д-р Камен Данов, председател на федерацията.
 
Той допълни, че най-ужасяващото било, че тези от сестрите, които не се съобразявали с авторитарното управление и търсели правата си, били призовани да напуснат работа. От синдиката са категорични, че единственият полезен изход в тази ситуация би бил освобождаването от длъжност на началника на Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести - проф. Огнян Георгиев, началника на отделението и негов подчинен - проф. Диана Петрова и старшата сестра на клиниката - Ивелина Атанасова.
 
Проблемът с отношението към медицинските сестри в гастроентерологичното отделение датира от месеци, информира д-р Камен Данов. Сестрите се оплакали, че ежедневно са подлагани на най-различни безпричинни обиди.
 
По думите му той успял да убеди сестрите да не напускат, а за случая вече били информирани и здравните власти. Според председателя на организацията обаче нищо не се променило.
 
По случая, който от организацията определят като особено скандален, синдикатът е информирал и европейските си партньори.
 
От Александровската болница съобщиха, че ръководството й се е самосезирало по въпроса и е назначило комисия, която да разгледа случая. Лечебното заведение е научило за скандала от медиите. До момента в него не е постъпвал сигнал нито от синдикатите в болницата, нито от самите сестри.
 
От Медицинска федерация „Подкрепа“ излязоха днес с декларация, в която строго осъждат тормоза над медицинските сестри.
NEWS_MORE_BOX
 
 
„Медицинска федерация "Подкрепа" категорично се обявява против случващото се през последните дни в Гастроентерологичното отделение на Университетска болница "Александровска", гр. София. Тежкият тормоз, на който бяхме свидетели през последната седмица, налага спешно да се вземе отношение по създалата се ситуация, която ни кара в дни на покаяние и мълчание, каквито са дните на страстната седмица, да надигнем глас в защита на нашите колеги и приятели“, казват от организацията.
 
„При посещение на отделението на 21.04.2015 г. по сигнал на работещи там установихме една изключително унизителна ситуация. Всички медицински сестри в отделението са обиждани и унижавани ежедневно от много месеци насам от началника на отделението проф. Диана Василева Петрова. Заварихме хора на възраст, изключителни професионалисти, да изпълняват задълженията си със сълзи на очи. Незабавно поискахме съвместно с Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи да бъде прекратен този тормоз, който противоречи на всички писани норми и на действащото трудово законодателство. Реакцията не закъсня“, пише още в декларацията.
 
На следващия ден всички сестри от отделението били преместени в други отделения, без да получат официална заповед за това. Дадено им е обяснение, че това става по нареждане на началника на клиниката по Пропедевтика на вътрешните болести проф. Огнян Георгиев. Наблегнато е, че това ще се случва за назидание на всички, които имат собствено мнение и търсят помощта на професионални и синдикални организации, казват от „Подкрепа“.
 
В декларацията се твърди още, че медицинските сестри в клиниката се оплакват, че този тормоз вече се отразява на здравословното им състояние. Сред тях има диабетик, който в петък (22 април) е бил с кръвна захар над 20. Останалите приемат успокоителни и антихипертензивни, за което са съставени съответните документи.
 
"ИС на МФ "Подкрепа" смята, че единственият полезен изход в тази ситуация е освобождаването на Началника на клиниката - проф. Огнян Георгиев, началника на отделението и негов подчинен - проф. Диана Петрова и старшата сестра на клиниката - Ивелина Атанасова, извършили тази тежка саморазправа", категорични са от федерацията.