Без традиционния велопоход „Заедно“, но със силна информационна кампания Българската асоциация по хемофилия ще отбележи и този път Световния ден на хемофилията – 17 април. Той ще премине под мотото „Включи се и ти!“ и е в подкрепа на хората с хемофилия у нас, които са около 700 души, 100 от които деца.


„Включи се и ти!“ е призива на организаторите за действие към всички в обществото, които искат и могат да помогнат за популяризирането на проблема и да бъде осигурено ефикасно лечение за всички пациенти с нарушения на кръвосъсирването.


„Всеки един от нас, независимо дали пациент, член на семейството на болен, болногледач, корпоративен партньор, доброволец, доставчик на здравни грижи или просто човек,  е призован да спомогне за повишаване на информираността за заболяването и необходимостта от осигуряване на достъп до адекватни грижи. Една от целите ни е да се намали дискриминацията срещу болните и техните семейства. Ще поканим институциите и неправителствените организации на отворен диалог за осигуряване на по-добри условия на живот за пациентите и по този начин за сформирането на едно сплотено общество и едно все по-добро споделено бъдеще“, споделят от асоциацията.Подкрепа на кампанията може да направи всеки потребител на социалните мрежи с хаштаг послания #включисеити и #световенденхемофилията. Посланията са част от информационната кампания и ще обяснят на достъпен език всички специфики на заболяването и нуждите на всеки един пациент.


„Призоваваме всички да бъдат по-толерантни и да подкрепят пациентите и техните семейства, като се надяваме и да предизвикаме действия у здравните и социални институции, които са отговорни за осигуряването на по-добро лечение и условия за живот на хората с хемофилия“, допълват от Българската асоциация по хемофилия.


Традиционният им Велопоход „Заедно“ трябваше да е пети поред. Инициативата беше планирана на 25 април и щеше да стартира едновременно в София, Пловдив, Варна и Бургас, но е отменена поради извънредно положение и мерките свързани с предотвратяването на епидемия с COVID-19 в страната.