Министерството на здравеопазването подготвя нова наредба за основния пакет дейности, които се покриват от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Тя е съобразена с препоръките на Върховния административен съд (ВАС), който отмени съществуващата, съобщи здравният министър Кирил Ананиев при посещението си в Добрич. Работи се и по проекта за Националния рамков договор, предаде БНР.


Според министър Ананиев няма да се получи вакуум след отмяната на Наредба 3, тъй като новата ще бъде готова преди започването на новата финансова година. „Въпрос е оттук нататък да приемем бележките и констатациите на ВАС и в новия рамков договор, и в новата наредба, която ще стане много скоро факт, да бъде поправена“, каза той.


Посещението на министъра в МБАЛ-Добрич бе по повод откриването на новия компютърен томограф, за който министерството отпусна близо 600 хил. лв., както и за представянето на реновираното и оборудвано с нова медицинска апаратура Отделение по диализно лечение в лечебното заведение.  Кирил Ананиев подчерта, че Министерството на здравеопазването инвестира в апаратура и техника, за да бъдат държавните болници конкурентоспособни и да гарантират на българските граждани навременни и качествени диагностика и лечение, съответстващи на най-високите стандарти в съвременната медицина.


„Реновираното отделение по хемодиализа също е резултат от отпуснатите от държавата 5 млн. лв., с които обновихме диализните структури в страната“, посочи здравният министър. Закупуването на 7-те хемодиализни апарата на стойност 130 хил. лв. за болницата в Добрич е стъпка в посока подобряване качеството на живот на  пациентите, страдащи от бъбречна недостатъчност. Отделението в момента обслужва постоянно 57 пациенти от 20 населени места в Добричка област, като текущо оттук преминават и пациенти на други диализни структури, стана ясно още от думите на Ананиев.


Пред журналисти здравния министър коментира и средствата, предвидени за сектор здравеопазване през 2020 г.: „Бюджетът ще бъде разгледан следващата седмица в Министерски съвет, но при всички случаи мога да заявя, че ръстът на разходите за здравеопазване ще бъде около 500 млн. лв. Само ръстът на средствата, предвидени за Националната здравноосигурителна каса е около 395 млн. лв. Ръст има и в бюджета на министерството, чрез който ще се осигури устойчивост на допълнителните разходи, които бяха направени от правителството през тази година“. Министърът уточни, че по бюджета на Министерство на здравеопазването се предвиждат средства и за дейностите по трансплантация, както и за извършване на изследвания с NAT технологията, като конкретните цифри ще бъдат известни след окончателно приемане на бюджета.