България е една от страните с най-ниско покритие с противогрипна ваксинация в рисковите групи - под 2%, докато в Холандия и Великобритания то достига 75%. Затова е нужно изготвянето и приемането на Национална програма за развитие на имунопрофилактиката в България, която да включва и мерки за предпазване от сезонния грип. Това стана ясно по време на кръгла маса на тема: "Съвременни предизвикателства в профилактиката на ваксинопредотвратимите заболявания", провела се под патронажа на Комисията по здравеопазването към 44-то Народно събрание. Организатор на форума бе Българското сдружение по иновативна медицина.

 

Евентуалното разширяване на имунизационния календар чрез въвеждане на имунизация срещу варицела, от която годишно се разболяват около 30 000 души и в някои случаи води до сериозни усложнения и хоспитализация, бе една от темите, дискутирана по време на кръглата маса. Експертите предлагат и въвеждане на бустерна доза дифтерия, тетанус и коклюш при юноши.


 

За предстоящия грипен сезон, особено при хората над 65-годишна възраст, както и при всички възрастни и деца, страдащи от хронични заболявания на дихателната и сърдечносъдовата системи, от захарен диабет и други метаболитни заболявания, са нужни засилени мерки. Специалистите, присъстващи в залата, изтъкнаха, че висок риск от усложнения има при бременните жени и медицинските специалисти. Затова те трябва да си направят противогрипна ваксинация или да използват антивирусни лекарствени продукти. Все още не е късно за поставянето на ваксини, тъй като грипните заболявания достигат максималното си разпространение през месеците декември и януари.

 

NEWS_MORE_BOX

 

У нас от 2012 до 2016 г., постигнатият среден имунизационен обхват с основни имунизации при децата до 2-годишна възраст е както следва: срещу туберкулоза – 96,6%; срещу вирусен хепатит тип В – 93,7%; срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит – 92,1 %; срещу пневмококови инвазивни инфекции – 91,9%; срещу морбили, паротит, рубеола – 93,1%, съобщиха от Българското сдружение по иновативна медицина. 

 

Общопрактикуващите лекари имат ключова роля за предпазването, ранното откриване и навременно лечение на заразните заболявания в страната. Участниците във форума подчертаха постигнатите успехи на България в профилактиката на заразните заболявания в детско-юношеската възраст. Те са на мнение, че трябва по-ефективен диалог между отговорните институции и неправителствените организации за запазване високия обхват на превантивните програми за опазване здравето на децата и хората в риск от опасни, животозастрашаващи инфекциозни заболявания и епидемии.