Броят на денонощните аптеки в страната продължава да намалява. В момента липсват официални данни за точната бройка, но според регистър, който вече е изгубил актуалност, денонощни са под 1% от всички аптеки у нас - или около 30 в цяла България. Колко точно обаче - не е ясно, съобщава Investor.bg.


Никой не знае колко са градовете в тази ситуация. Данни има само за аптеките с договор с НЗОК. Дори в София, където денонощните аптеки са около 20, според данни на Здравната каса недостигът е осезаем. Не рядко заради липсата на денонощна аптека пациенти, които могат да се лекуват вкъщи търсят Спешна помощ.


Регистър на денонощни аптеки няма, защото собствениците не са длъжни да уведомяват дали работят на 24-часов режим, обясняват от Здравното министерство пред Investor.bg. Фармацевтите у нас пък споделят, че за да поддържат денонощна аптека, трябва да работят на загуба. Дори и в големите градове.От Българския фармацевтичен съюз признават, че проблем има. За да има точни данни колко са аптеките в страната и колко от тях предоставят денонощна услуга е необходимо спешно да бъде изработена национална аптечна карта по подобие на Националната здравна карта.


По данни на Министерство на здравеопазването от 2018 г. на територията на страната има 3996 аптеки, които действат целогодишно. В 16 малки общини в страната с общо население от 50 000 души няма аптеки. От години проблемът с денонощните аптеки е остър - едва 0,8% от аптеките са с денонощен режим на работа. Няма такива в големите региони като Видин, Враца, Разград, Търговище и други.


От друга страна България е на едно от челните места по брой аптеки на глава от населението, но на едно от последните места по достъп до фармацевтични услуги. Законодателството у нас не урежда критерии по отношение на разпределението на аптеки в страната, както и режима им на работа. Преценката за мястото на разкриване на аптеката и режима й на работа е единствено в ръцете на носителя на разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти.