Три дни след старта на Националната кампания на Български лекарски съюз „За героите в бяло“, към 16 часа на 25 март по сметката има постъпили дарения в размер на 78 579 лева. В централата на съсловната организация са получени и материални дарения - маски, очила, екипи за висока защита, защитни облекла за еднократна употреба, дезинфектанти и др. 


Във вчерашния ден до Регионалните лекарски колегии на Български лекарски съюз и до много областни болници в страната са разпратени – 5050 бр., защитни очила – 1246 бр., защитни облекла за еднократна употреба - 436 бр., облекла с висока защита – 84 бр.


Облекла с висока защита и такива за еднократна употреба са изпратени към над 20 областни болници в страната. Маски, очила и защитни облекла за еднократна употреба са разпределени към Регионалните лекарски колегии, които са подали първи информацията за количествата, от които се нуждаят. Структурите на Лекарския съюз ще ги преразпределят и насочат към най-нуждаещите се. Първите пратки вече са изпратени към Регионалните лекарски колегии в Благоевград, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Разград, Русе, Сливен, Смолян, Търговище, Шумен.Разпределянето на личните предпазни средства към „героите в бяло“ ще продължи и в следващите дни, съобщават от съсловната органицазия. 


Всеки, който иска може да се включи в кампанията на Българския лекарски съюз „За героите в бяло“ и да помогне за осигуряването на маски, предпазни облекла, дезинфектанти и медицински изделия за болниците и медицинския персонал в цялата страна. Начинът е чрез дарение на сметката на Български лекарски съюз. Банка: Райфайзенбанк. IВАN: BG02 RZBB 9155 1004 8098 44 BGN. BIC: RZBBBGSF. Основание: Дарение COVID-19.


„Кампанията „За героите в бяло“ е отворена за всеки, който би искал да помогне на българските лекари. Вярваме, че ще има желаещи да дарят директно маски, предпазни облекла, дезинфектанти или медицински изделия. Всички те могат да го направят като се свържат с Български лекарски съюз на: blsus@blsbg.com", допълват медиците.