Военномедицинска академия отбеляза “Деня на спасението”. На официалната церемония пред паметника на медицинските чинове, загинали във войните, разположен пред болницата присъстваха министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, временно изпълняващият длъжността началник на ВМА полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, заместник-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев, представители на Столична община, КТ „Подкрепа”, КНСБ, БЧК, БЛС, медицински персонал от ВМА и много граждани.
 
"Над 130 лекари и медицински сестри, както и полицаи, доброволци, граждани, са загинали при спасяване на човешки живот. „Бог да ги прости!”, каза д-р Тотко Найденов, инициатор на събитието.
 
„Това е една инициатива, която се зароди преди години, а денят е избран неслучайно. Той съвпада с един от най-големите християнски празници – Успение Богородично, ден, който българите особено почитат. Много близо е до сърцето на всеки българин чувството на състрадание, чувството за спасение, за взаимопощ”, каза от своя страна полк. Венцислав Мутафчийски.
 
„Ние работим в рискова среда, като дори и при най-елементарните неща и обикновени манипулации, ако болният е заразен със смъртоносни болести, ние може да се заразим при изпълнение на служебния си дълг. А ние сме и военни медици, участвали сме в множество мисии, където опасността за живота ни е съвсем реална”, подчера проф. Мутафчийски и допълни, че и в момента има български медицински екипи в едни от най-горещите точки по света. По думите му, именно тренираността на екипите им дава добри резултати в работата и ги изважда от трудни ситуации.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров поднесе адрес по случай отбелязването на „Деня на спасението“. „Показателен е подвигът на 26-годишния д-р Стефан Черкезов –участъков  лекар на село Стрелец, Великотърновско, който на 15 август 1963 г. спасява от горящ автобус 47 души, но сам той умира от тежки изгаряния. Отправям благодарност към семействата и наследниците на униформените и цивилни граждани, изгубили живота си при спасяване на нуждаещи се хора. Знайте, че делото и подвига им няма да бъдат забравени“, пише в него.
 
Пред паметника на медицинските чинове, загинали във войните бяха поднесени венци от името на президента на Република България, министър-председателяна Република България, началника на отбраната, министъра на отбраната, министъра на здравеопазването, Министерство на вътрешните работи, Столична община, БЛС, Български червен кръст, КНСБ, КТ „Подкрепа”.