Исканията за двойно по-високи заплати и по-добри условия за труд на протестиращите служители на столичния Център за спешна медицинска помощ са справедливи, но неизпълними в много кратък период.

 

Това заяви временният директор на центъра д-р Александър Златанов.


 

Той смята, че повишаване на възнагражденията ще има, но не можа да каже с колко и кога ще стане това. Според него всичко това е въпрос на разчети и икономика.

 

Миналата седмица Българският лекарски съюз настоя поетапно от тази година да започне увеличение на заплатите на работещите в Спешната помощ, като след година и половина началната заплата на млад лекар без специалност в Спешната помощ да бъде 1 500 лв.

 

Заплатите на "старите лекари" в Спешната помощ пък трябва да достигнат 4 500 лв., заяви председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов по време на заседание на Националния съвет на БЛС.

NEWS_MORE_BOX


Той направи сравнение със заплащането на парамедик в Европа, чието месечно възнаграждение е 2000 евро.

Лекарският съюз подкрепя всички искания на протестиращите от Спешната помощ, но не подкрепяме в момента исканията за оставка на когото и да било, каза още Райчинов.

 

Той уточни, че принципалът на Центъра за спешна медицинска помощ ще реши дали да има кадрови промени в ръководния състав на центъра.

 

Междувременно зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков заяви, че Министерството на здравеопазването е поискало от Министерството на финансите 20 млн., за да се гарантират 20% увеличение на заплатите в Спешната помощ в Бюджет 2015.

По неговите думи работата в Спешна помощ е много натоварваща и специфична.

 

"Много е трудно, хората които я осъществяват, да са герои. Лекарите не биха поставили в криза столичани. Но в никакъв случай това не значи, че здравното министерство е спокойно. Ние сме неспокойни от самото начало”, сподели той.

 

Зам.-министърът се оплака и от ниския бюджет на Министерството на здравеопазването. Сега той е 380 милиона лева, а преди е бил 700 милиона.

"Ако от партийните субсидии се направи един фонд за редки заболявания или други неща, за които има малко финансиране, ще бъде страхотно”, коментира още той.