С между 15 и 30% ще се вдигнат минималните осигурителни прагове на възнагражденията в системата на здравеопазването.
 
Това се реши днес с подписването на Колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване" между представители на работодателите, синдикатите и държавата. Домакин на преговорите и подписването беше министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, съобщава Дневник.
 
"Споразумението осигурява сигурност и спокойствие на работещите и дава възможност за предвидимо развитие и управление на системата на здравеопазването", заяви Москов. По думите му най-сериозно ще е увеличението за редовите лекари и медицински сестри.
 
Споразумението влиза в сила от датата на подписването му - 10 октомври и изпълнението му не изисква допълнителни средства извън предвидените в бюджета, поясни министърът.
 
Увеличението на заплатата на ниво началник отделение ще е 18% - от 850 лв. на 1000 лв., а за лекар с една специалност и всички останали, които работят с пациенти – увеличението е 21%, обяви д-р Пламен Радославов, зам.-председател на федерация Здравеопазване към КНСБ, цитиран от Аенция "Бгнес".
NEWS_MORE_BOX
 
 
При току-що завършил лекар увеличението е между 28 и 38%. За професионалистите по здравни грижи – между 25 и 30%.
 
Пред журналисти, Москов коментира, че са направени анализи на 100 клинични пътеки, които в момента се използват в здравеопазването, и те са показали, че в нито една от тях нужният разход за реалното лечение на пациента не надвишавал 30% от стойността им.
 
Предстои да се изяснява за какво се харчат останалите 70%, но те не били нужни нито за лекарства, нито за консумативи, нито за изследвания на болния, съобщи здравният министър, цитиран от "Дарик".