Медицинските сестри, които са на трудов договор при общопрактикуващите лекари, ще получат по 360 лв.  допълнително на месец за работата си на първа линия.

 

Това стана ясно след среща между министър-председателя Бойко Борисов, министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и председателя на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров.


 

Финансовата подкрепа за медицинския персонал на първа линия ще продължи и след 1-ви януари 2021 г.

 

„Надявам се членовете на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса да подкрепят взетото днес решение, с оглед жеста, който правим към професионалистите по здравни грижи, тъй като те заедно с общопрактикуващите лекари полагат изключително сериозни усилия, за да се справим всички заедно с Ковид епидемията в България“, отбеляза министърът на здравеопазването.

 

Средствата ще бъдат изплатени със задна дата и професионалистите по здравни грижи ще получат по 360 лева месечно от 1-ви ноември.

 

Българският лекарски съюз ще има и свой представител в Националния оперативен щаб за борба с Ковид-19, за да бъде по-добра координацията между здравните власти.

 

От съюза настояват още противоепидемичните мерки, които са в сила в момента, да не бъдат разхлабвани поне до Нова година.

 

 „Ние ще настояваме да не се облекчават мерките преди празниците, защото не виждаме намаляване на заболелите приети за лечение, както и тези настанени в интензивните отделения. За нас всяко отпадане на мерките би довело до тежка ситуация в здравната система през януари догодина", допълни д-р Маджаров и призова за обществена солидарност.

 

Ръководството на БЛС подкрепи решението антигенните тестове да бъдат приравнени до някаква степен към PCR-ите, тъй като те са от съществено значение за бързото идентифициране на болните.

 

Лекарският съюз ще продължи преговорите с Националната здравоосигурителна каса (НЗОК) за подписването на Националния рамков договор за следващата година.

 

Те бяха затруднени заради напрежението, което възникна между БЛС и НЗОК по повод искането на личните лекари да могат да издават електронни направления за PCR изследване.

 

От БЛС посочиха, че НЗОК не ги допуска до вземането на важни решения и заплашиха да поискат оставката на ръководството на Здравната каса заради липсата на диалог.

 

За да се избегнат недоразумения занапред, разговорите между лекарите и Здравната каса ще се провеждат в Министерството на здравеопазването.

 

Според д-р Маджаров Анексът към Националния рамков договор трябва да бъде подписан до края на тази година.