Щадящ метод в ринопластиката използва преработена плазма от собствената кръв на пациента, чрез което се подпомага по-бързото му следоперативно възстановяване. С него се постига естественият вид на носа след операцията, а при повторни ринопластики служи като градивен материал, чрез който се запълват хрущялни, костни и мекотъканни дефекти.


Интересната технология в ринопластиката демонстрира д-р Асен Асенов, началник на УНГ отделение УМБАЛ-Пловдив на Осмата Българо-Италианска среща по Ринология в Каляри, Сардиния. „Методът беше не само високо оценен от неговите италиански колеги, но водещият италиански специалист по ринопластика д-р Алберто Скатолин двукратно цитира работата на д-р Асенов в свои доклади като по-удачен вариант от прилаганите от него досега техники“, съобщават от УМБАЛ-Пловдив.


Методът е подходящ за пушачи и за хора с проблемна кожа - дебела, тънка, мазна, отпусната,  тъй като в този кръвен извлек се съдържат фактори на растежа. С него в голяма степен се заместват познатите досега не леко добивани автоложни транспланти (от тъканите на самия пациент, б.р.) или изкуствени - силиконови или други биологични съвместими, материали. „В световната практика една от най-сложните пластични операции е тази на носа, тъй като структурата от меки тъкани, хрущяли и кости трябва да се преформира подобно на пластелин, за да се изгради новият нос“, сподели д-р Асен Асенов. Основните проблеми са два: да се запази носното дишане, което е основната функция на този орган, както и правилното зарастване на новия нос - процес, при който невинаги може да се постигне 100-процентов контрол. „Поради тази причина една от основните задачи на хирурга е да извърши ринопластиката, така че да наложи последващ контрол върху възстановяването и зарастването на новосфомирания нос“, допълва той.


След форума в Каляри д-р Асенов е поканен на международен симпозиум на тема иновативни техники в ринопластиката, който се организира във френския град Ница през февруари 2019 г. Там той ще представи своя метод пред световната ринологична общност.  УНГ специалистът посочи, че в отделението на УМБАЛ-Пловдив, което ръководи, всяка година около 100 пациента се подлагат на ринопластика.