Дарителска кампания „Първа помощ за първа линия“ стартира ръководството на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив.

 

Събраните средства ще се използват за подпомагане на лекарите и медицинските сестри, които работят в звеното за лечение на пациенти с COVID-19 към Клиниката по инфекциозни болести.


 

Ръководството на най-голямото лечебно заведение в България призова за подкрепа от нови кадри заради сериозния недостиг на медицински персонал.

 

13 български лекари загубиха своя живот в борбата с вируса. Само за последното денонощие 45 медицински лица са се разболели, сред които има 14 лекари и 13 медицински сестри.

 

Кампанията на пловдивската болница има за цел да осигури допълнителен финансов стимул на служителите, които поемат най-тежките дежурства.

 

Събраната от дарения сума ще се разпределя между работещите в средата с COVID-19 като допълнително възнаграждение всеки месец.

 

Целта е да се компенсират дългите часове работа при медиците и риска от заразяване, на който те са изложени, заради непосредствения физически контакт и максималната им отдаденост.

 

Понастоящем здравното министерство отпуска на медицинските служители на първа линия извънредно по 1 000 лева всеки месец.

 

Пловдивската болница има нужда и от привличане на нови лекари и медицински сестри, които да поемат дежурства в звеното за лечение на COVID-19.

 

„С лавинообразно нарастващия брой на пациенти с COVID-19 в последните дни, сме изправени и пред наближаваща криза от липса на медицински персонал, свръхизтощение и демотивация на опитните лекари и медицински специалисти“, предупреждават от УМБАЛ “Свети Георги“.

 

Близо 400 хоспитализирани пациенти с доказан коронавирус са преминали през Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ от началото на епидемията с COVID-19.

 

Средно на ден се извършват по 30-40 прегледа на амбулаторни пациенти.

 

В Клиниката по инфекциозни болести се лекуват най-тежките случаи от Пловдив и региона. Разкритите 6 интензивни легла са почти през цялото време заети от пациенти с необходимост от дихателна реанимация, за чийто живот се бори екип от реаниматори.

 

Понастоящем лекарите и медицинските сестри от Клиниката по инфекциозни болести и Клиниката по анестезиология и реанимация, са подпомагани от командировани служители от други звена на болницата.

 

Дарение в подкрепа на кампанията може да се направи на следната банкова сметка на лечебното заведение: IBAN: BG 25SOMB91301011684105