Специализирана апаратура на стойност 180 хил. лева е получила днес УМБАЛ „Свети Георги“Пловдив като дарение от производителя на медицинско оборудване BTL Industries.

 

Безвъзмездно предоставените 10 апарата за обдишване ще се използват в стационарите за лечение на пациенти с Ковид-19, съобщиха от пловдивската болница.


 

Дарените респиратори ще осигуряват механична белодробна вентилация за болните с дихателна недостатъчност. Чрез тях се подобрява насищането на кислород в кръвта и се нормализират дихателните обеми, което свежда до минимум риска от развитие на дихателна недостатъчност.

 

„Щастливи сме да приемем това дарение, тъй като всеки един апарат ще бъде използван на 100%. Асистираната механична вентилация е съществена част от лечението на всеки пациент с дихателна недостатъчност“, посочи доц. Момчил Мавров, зам.-директор по административни и икономически въпроси на УМБАЛ „Свети Георги“.

 

Приблизително една трета от всички пациенти с Ковид-19 в Пловдивска област постъпват за лечение в „Свети Георги“. От 13 март до края на ноември в клиничните звена на най-голямата болница в страната са приети 1122 души с коронавирус.

 

В останалите 19 болници в града и областта за същия период са били хоспитализирани 3966 пациенти с Ковид-19.

 

Броят на пациентите в УМБАЛ „Свети Георги“ се е увеличил в сравнение с миналата година и до момента възлиза на над 72 хиляди души.

 

В болницата са обслужени и над 40 хиляди спешни пациента от началото на годината.

 

Голямата част от тях представляват тежки случаи, които налагат ангажиране на специалисти от повече от едно клинични звена, посочват от лечебното заведение.

 

Данни на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) показват, че към края на ноември в УМБАЛ „Свети Георги“ е имало 140 пациенти с Ковид-19.

 

Броят на леглата в болницата е 1468. От тях 839 са заети, а 629 - свободни в края на ноември.

 

Инфекциозната клиника на УМБАЛ „Свети Георги“ разполага с 381 легла с различен профил.

 

Дежурни кабинети в Пловдив за обслужване на пациенти, съмнителни за Ковид-19, има в УМБАЛ „Каспела“, УМБАЛ „Пълмед“, МБАЛ „Света Каридад“, Многопрофилна транспортна болница, МБАЛ „Свети Пантелеймон“, МБАЛ „Свети Мина“ и ДКЦ „Изток“.