Пловдивската болница „Свети Мина“ в крайна сметка няма да бъде преобразувана в Ковид болница заради липсата на средства, медицински персонал и оборудване.

 

Решението беше оповестено изненадващо от община Пловдив и се позовава на нова заповед на РЗИ – Пловдив, съгласно която от 137-те легла в лечебното заведение ще бъдат отделени само 60 за пациенти с коронавирус.


 

Малко по-рано през този месец стана ясно, че МБАЛ „Свети Мина е изчерпала финансовия си лимит за ноември, определен от Здравната каса.

 

До тук се стигна, след като държавата отказа да отпусне поисканите от община Пловдив над 1 милион и 200 хил. лв. за превръщането на „Свети Мина“ в Ковид болница, а Здравната каса не увеличи лимита на лечебното заведение, предава БНТ.

 

От ръководството на болницата посочиха, че са получили 325 507 лв. за текущия месец, които са изчерпани, и са наполовина на средствата, от които се нуждаят при запълване на всички легла за пациенти с коронавирус.

 

Освен това лечебното заведение се нуждае от апаратура, легла, ремонт и още 6 лекари и 22 медицински сестри, които да работят в трите Ковид отделения.

 

От общината обясниха, че „Свети Мина“ не отговаря на нито едно условие да работи на практика като инфекциозна болница. Но защо от областния медицински щаб не са взели предвид всичко това още преди да започне преструктурирането, остава неясно.

 

В последните месеци неведнъж градската и държавната власт изразяваха различни позиции относно болницата. Здравният министър е отказал коментар по случая.

 

Към комента 58 от леглата за лечение на пациенти с Ковид-19 в болницата са заети. Те няма да бъдат местени в други болници. Въпреки че „Свети Мина“ няма да работи като изцяло Ковид болница, беше обявено, че в здравното заведение започва работа референтна PCR лаборатория.

 

Все още няма информация колко средства за вложени досега за преструктурирането на лечебното заведение.

 

Решението, че болница „Свети Мина“ няма да обслужва само пациенти с коронавирус, е взето след пълен анализ относно кадровите, технически и финансови възможности на здравното заведение. Община Пловдив ще води разговори с НЗОК за финансирането на болницата.