Пловдив ще бъде първият град в България, който ще постави дефибрилатори в обществени сгради. Според плана, представен от община Пловдив, в началото такива ще има в общинските здравни заведения, а на следващ етап и на други места в града. „Правим го с грижа за хората. Тези апарати ще дадат шанс на стотици пловдивчани да получат навременна помощ в критична ситуация“, уточни директорът на Дирекция „Здравеопазване“ д-р Калин Калинов към общината.


Според проучванията, незабавно оказаната първа помощ и ранната дефибрилация повишават шансовете за спасяване до над 65%. Повечето инциденти се случват в присъствието на свидетели, които биха могли да помогнат, ако имат необходимите средства за това. Използването на автоматичен външен дефибрилатор (АВД) може да върне сърцето към нормалния му ритъм и е част от официално издадения алгоритъм за оказване на първа помощ от Европейския съвет по ресусцитация.


„На практика след 10-та минута човекът има минимални шансове да оцелее”, обясни водещия кардиолог проф. Иво Петров, който се включи в кръглата маса на тема „Програма за внедряване на обществени автоматични външни дефибрилатори в град Пловдив“.Над 400 000 души умират всяка година в Европа от внезапен сърдечен арест, а жертвите в България са над 10 000 души. Тревожната статистика се допълва и от данни на Американската сърдечна асоциация, според които случаите в САЩ на внезапно спиране на сърцето са 320 000 на година. Във Великобритания всяка седмица 12 души под 35 години умират от сърдечен арест, сочат данните на Британската сърдечна фондация и Британския съвет по ресусцитация.


В дискусията участваха още проф. д-р Чавдар Стефанов – ръководител на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение към УМБАЛ „Св. Георги“, Таня Георгиева – директор на БЧК в Пловдив, представители на Фондация „Първите три минути“, които направиха нагледна демонстрация как функционират външните автоматични дефибрилатори и обещаха, че ще обучат желаещите да работят с устройството. Според тяхно проучване, сред над 3000 пловдивчани, повече от 90% са изразили готовност да получат знания и умения за работа с устройството.


Автоматичните външни дефибрилатори в някои страни се използват на публични места от десетки години. Те се разполагат не само в здравни заведения, но също и на летища, гари, обществени сгради, магазини, училища и др. Широко разпространена е практиката с автоматичните външни дефибрилатори да се оборудват автомобили на полицията и пожарната.