Подробен анализ на трансплантационната дейност у нас и необходимите законови промени за да работи донорската система ефективно у нас е задачата, която парламента даде на здравния министър Кирил Ананиев. До първи април 2019 г. Министерство на здравеопазването ще трябва да представи в Народното събрание анализ на трансплантационната дейност в България, текущо състояние, проблеми, перспективи; план за действие с разписани конкретни задачи, очаквани резултати, срокове и отговорни ведомства, за да стане страната ни пълноправен член на Евротрансплант; осъвременен стандарт на трасплантации на органи, тъкани и клетки.


Проектът на решение беше гласуван вчера – 7 февруари, с пълно единодушие от 144 гласа „за“ след края на изслушването на здравния министър Кирил Ананиев за трансплантационната дейност в България, поискано от левицата, предаде БТА.


Наред с анализа и нужните законови мерки, министърът трябва да представи и национална програма за дарителството на органи, тъкани и клетки, кръвни продукти, както и необходими промени в закона за трансплантации.„Основната ни цел е в началото на 2021 г. в България да може да се извърши първата белодробна трансплантация. Определен е български екип, който ще премине обучение през май във виенската академия по трансплантации, предвидени са и две шестмесечни обучения в клиниката по гръдна хирургия в австрийската столица“, обясни пред депутатите Кирил Ананиев. По думите му за модернизиране на системата за трансплантации Министерството на здравеопазването е финализирало програма с мерки, свързани с донорството, разработени са програми - за подобряване качеството на трансплантационната дейност във всяка болница, където има възможност за трнсплантации; за подпомагане на координаторите по донорство, обучение на български специалисти. Ще бъде разработен и план за действие, важен акцент е бъдещата програма за белодробни трансплантации, подчерта Ананиев. За целта се предвижда създаването на такива центрове в УМБАЛ „Св.Екатерина“ и ВМА в София. 


По данни цитирани в пленарната зала, през 2018 г. у нас има общо 42-ма трансплантирани пациенти. Основните затруднения са недостиг на органи в България и в света. През 2010-2018г. отказите на близки на починали пациенти за дарителство на органи е „до 20 процента от общия брой реализирани и нереализирани донори годишно, уточни Кирил Ананиев. Една от причините е липса на информация за близките на пациенти в мозъчна смърт.