Мъж, отслабнал със 70 кг. за период от две години, още преди година търси помощта на специалистите от Клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия на УМБАЛ „Александровска“. Тогава му е направена белт липектомия (долен боди лифт), а преди няколко дни, на втори етап е извършено контуриране на торса с премахване на увисналата кожа в областта на гърдите и от двете страни на гръдния кош.


Пациентът заявил, че не желае нито излишната кожа, нито наличието на хоризонтални постоперативни белези по тялото, което наложило хирурзите да използват нестандартен подход с „вертикално“ отстраняване на кожните излишъци. Началникът на клиниката д-р Евгени Шарков обясни, че по правило притеглянето винаги е в посока нагоре или надолу, и никога не е правено странично.


„Отстранените участъци от кожа и подкожна мастна тъкан са с дължина 55 см и широчина 20 см. За да може да се затвори дефектът, да се намали рискът от образуване на груби белези и за по-добър контрол в зоната на мишниците, оформихме инцизиите S-образно, разказва специалистът.
„Извършихме широко отпрепариране напред до срединната линия по пъпа и назад на 3 см. от срединната линия по гръбнака, което позволява дефектът да се затвори без напрежение. Издърпването на кожата в тази посока наложи транспозиционирането на гръдните зърна на пациента под формата на свободна кожа, тъй като при изтеглянето те попадат под мишниците“, допълва д-р Шарков. По думите му процедурата е много специфична и никъде не е описана в медицинската литература.



По време на интервенцията е направен и вертикален medial tigh lift за контуриране на бедрата. Пациентът е изписан на петия ден от хоспитализацията, без никакви усложнения.


Клиниката по Пластично – възстановителна и естетична хирургия на УМБАЛ „Александровска“ извършва единствено в страната микрохирургични реконструктивни операции със свободни ламба на микросъдови анастомози в областа на лицето, тялото и крайниците, реконструкции за възстановяване след онкологични интервенции, миниинванзивни ендоскопски операции, едномоментни реконструкции по повод на злокачествени новообразувания със свободни и несвободни ламба на дефекти от различно естество.


Клиниката е специализирана за извършване на реконструктивни процедури след ампутация на женска гърда при онкологични заболявания и вродени аномалии, реконструкции на вродени лицево – челюстни малформации в детска възраст изискващи пластично възстановяване, хирургия на доброкачествени и злокачествени новообразувания на кожата.