Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н. И. Пирогов“ стартира кампания безвъзмездно кръводаряване от 6 до 12 юни 2022 г. в Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) в София. 

 

Последният ден от възможността за доброволно кръводаряване е в навечерието на Световния ден на безвъзмездното кръводаряване - 14 юни. 


 

Желаещите могат да дарят в НЦТХ на адрес ул. Братя Миладинови №112 в работно време - от понеделник до петък между 08:00 и 18:00 часа с прекъсване между 12:00 и 13:00 часа и между 09:00 и 15:00 часа в почивните дни събота и неделя.

 

В дните понеделник – 6 юни и вторник – 7 юни е организиран изнесен пункт за кръводаряване в болница „Пирогов“, централно ниско тяло, ет. 2 - от 9:00 ч. до 13:00 ч.

 

“Кръводаряването е полезно. То стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма. Количествено кръвта се възстановява за около едно денонощие, а качествено – за 3-4 седмици. 

 

В качеството си на най-голямата спешна болница в страната имаме нужда ежедневно от големи количества кръв и кръвни продукти. За нас всяка помощ е безценна, а всеки един от вас реално може да се превърне в герой за нечий живот”, призовават от “Пирогов”.

 

На предходния апел на спешната болница в края на месец януари 2022 г. се отзоваха общо 146 граждани, въпреки неблагоприятните атмосферни условия през зимния месец. 

 

Даряването на кръв доброволно и безвъзмездно е най-сигурната и безопасна форма, незастрашаваща здравето на кръводарителя, уверяват от Българския червен кръст. 

 

Човешкият организъм разполага с естествени регулаторни механизми, които компенсират дареното количество от 450 мл. кръв.

 

Даряването на кръв1 има ползи за емоционалното и физическото здраве на донора. Според доклад на Британската фондация за психично здраве, помагането на другите може да регулира нивата на стреса и негативните чувства, както и да създаде чувство на принадлежност.

 

Под една или друга форма на Запад кръводаряването се възприема като безплатен здравен преглед, тъй като преди даряване се проверяват пулса, кръвното налягане, телесната температура, нивата на хемоглобина. 

 

Преди да се извърши кръвопреливането на нуждаещия се кръвта се тества за хепатит Б, хепатит С, ХИВ, западнонилска треска, сифилис и болест на Шагас. 

 

Референции:
1. The Benefits of Donating Blood. (June 26th, 2019) - https://www.healthline.com/health/benefits-of-donating-blood#benefits